Raad stelt nieuwe re-integratieverordening vast
Raad stelt nieuwe re-integratieverordening vast
Op 13 oktober heeft de Leidse gemeenteraad de nieuwe re-integratieverordening vastgesteld. Het re-integratiebeleid heeft tot doel om mensen in de bijstand weer aan een baan te helpen. In de re-integratieverordening moeten de regels voor dat beleid worden vastgelegd. De belangrijkste wijziging van het beleid zijn invoering van het Participatiecentrum en de Participatieplaatsen. Een kort overzicht van de wijzigingen met reacties van SP-raadslid Louk Rademaker.
Artikel 4: Uitkeringsgerechtigden mogen niet in een traject gedwongen worden. Op het moment dat de casemanager (de ambtenaar die de re-integratie begeleidt) een plan opstelt waar de bijstandsgerechtigde het niet mee eens is, heeft de werkloze recht op bemiddeling. Deze bemiddeling is niet toegankelijk voor cliënten in het Participatiecentrum.
Rademaker (SP): “Het is heel belangrijk dat werklozen niet gedwongen worden in een traject, want zij zitten in een kwetsbare positie. Daarom heeft de SP voorgesteld om die bemiddeling beschikbaar te maken voor alle cliënten, ook als zij aan de slag gaan bij het Participatiecentrum. Alleen de GroenLinks en PvdA steunden ons voorstel, dus het heeft geen meerderheid behaald. De SP blijft kritisch over eventuele gedwongen arbeid bij het Participatiecentrum.”
Artikel 9: ‘Participatieplaatsen’ moeten leerwerktrajecten zijn van maximaal twee jaar, zoals bijvoorbeeld bij het horecaopleidingstraject ‘De Stal’. Tijdens zo’n traject wordt er 24 uur gewerkt, en de rest van de tijd geleerd.
“Die 24 uur werk is gekozen omdat de bijstandsuitkering niet het nieuwe minimumloon mag worden. Zolang de bijstandsgerechtigde niet meer dan 24 uur werkt, is zijn ‘uurloon’ nog minstens het minimumloon. Het is een beetje een vreemde constructie, maar zo voorkomen dat het minimumloon ondermijnd wordt,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker.
Artikel 13: Op initiatief van de SP is er één artikel toegevoegd aan de verordening. Rademaker: “Re-integratie gaat niet alleen om begeleiding naar werk. Het merendeel van de mensen in de bijstand hebben grote problemen en daar hebben zij ook hulp bij nodig. Denk aan sociaal isolement, schulden, psychische en lichamelijke klachten, verslavingsproblemen. Het is niet realistisch om die mensen snel weer aan een baan te helpen, maar dat betekent niet dat we ze niet moeten helpen hun leven op orde te krijgen. Daarvoor zijn nu Sociale Activering en Zorgtrajecten beschikbaar. Alleen de VVD en Leefbaar Leiden stemden tegen, die hebben blijkbaar lak aan mensen die het echt moeilijk hebben.”
Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
- Zie ook:
- Werk en Sociale Zaken