h

SP wil herbezinning fietspad Ons Buiten

9 april 2013

SP wil herbezinning fietspad Ons Buiten

De SP heeft verzocht de aanleg van een fietspad dwars door volkstuinvereniging Ons Buiten opnieuw op de agenda te zetten. De gemeenteraad besloot in 2010 met één stem verschil om het fietspad aan te leggen. Sindsdien is er echter veel veranderd. SP-raadslid Julian van der Kraats: “De gemeenteraad is destijds akkoord gegaan met een fietspad dat in het bestemmingsplan zou passen. Inmiddels is duidelijk dat dat niet het geval is. Bovendien blijkt de grond waar de tuintjes naartoe verplaatst zouden worden die moesten wijken voor het fietspad, vervuild te zijn. Als de tuintjes verplaatst moeten worden kost dat de gemeente tonnen extra. En als ze niet verplaatst worden, zijn de afspraken die de gemeente met het vorige bestuur heeft gemaakt dus niet langer geldig”.

Compromisvoorstel

Het bestuur van Ons Buiten stelt een compromis voor, met steun van de overkoepelende Leidse Bond van Amateurtuinders. Dat compromis houdt in dat er wel een brug en een pad door Ons Buiten komt, maar dan een wandelpad dat ’s avonds afsluitbaar is. Bovendien valt er met Ons Buiten te praten over andere kosten besparende oplossingen voor het opknappen van de waterhuishouding van het gebied.

Veel geld te besparen

Het fietspad zou € 800.000,- kosten, waarvan € 500.000,- wordt bijgedragen door woningebouwcorporatie Portaal. Als het fietspad een wandelpad wordt, kan het veel goedkoper. Ook kunnen de tonnen saneringsgeld uitgespaard wordt. Bovendien zal het doorzetten van het fietspad door de gemeente vrijwel zeker leiden tot een rechtszaak, als dat niet gebeurt scheelt dat ook weer veel geld. Van der Kraats: “In deze tijden van bezuinigingen, waarin zowel de corporaties als de gemeente voor veel zaken geld tekortkomen, is het raar om zo veel geld uit te geven aan een project waar maar weinig mensen warm voor lopen. Het voorgestelde compromis zorgt voor een goede toegang voor mensen in de Slaaghwijk naar de Tuin van Noord. Ik hoop dat daar een meerderheid voor te vinden is in de gemeenteraad. “

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier