h
Verkiezingsprogramma

Onderwijs

Onderwijs is van het allergrootste belang, want iedereen verdient gelijke kansen en onze kinderen hebben de toekomst. De gemeente speelt daarbij een grote rol. Niet zozeer voor het onderwijs zelf, maar wel voor allerlei zaken daaromheen, zoals het onderhoud van schoolgebouwen en veilige fietsroutes voor scholieren. Maar zij heeft ook een grote rol in het voorkomen van tweedeling en het bestrijden van schooluitval. Bovendien zorgt de gemeente Leiden voor conciërges op basisscholen.

 

Tweedeling tegengaan

De SP vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren samen leren en samen leven. Zoals we gemengde wijken willen, willen we ook gemengde scholen. De SP vindt dat kinderen zo veel mogelijk in hun eigen wijk naar school moeten. Vaak wordt er gesproken over 'witte' en 'zwarte' scholen, maar het eigenlijke probleem is de sociaaleconomische achtergrond van de kinderen. Het gaat niet om etniciteit, maar om of kinderen een achtergrond hebben waarin ze een goede start krijgen. Sommige kinderen hebben extra aandacht nodig, maar als er te veel van zulke kinderen zijn op een school en vooral ook binnen één klas, dan kan die aandacht niet aan iedereen worden gegeven. Dat begint al jong op de kinderopvang en de peuterschool, maar loopt via basisscholen door tot de middelbare school. Scholen mogen geen tweedeling in de hand werken door kinderen te weigeren.

 

Schooluitval voorkomen

Een goede start op school is heel belangrijk, maar dat garandeert nog geen goed einde. Elke vroegtijdige schoolverlater is er één te veel, want zonder goede 'startkwalificatie' is het erg lastig om een goede baan te vinden. Twee op de drie mensen in de bijstand hebben geen startkwalificatie. Het bestrijden van schooluitval is tegenwoordig een regionale taak, die nog wel door gemeentelijke ambtenaren wordt uitgevoerd. De gemeente moet er op toezien dat schooluitval vooral wordt bestreden door samenwerking en voorlichting, en niet alleen door repressie. Samenwerking tussen scholen onderling, maar ook met jeugdzorginstellingen en het jongerenwerk. Daarnaast is het belangrijk dat ouders betrokken worden bij de school en de schoolprestaties van hun kind.

 

Veilige en prettige omgeving

Ook de ruimte in en om scholen is belangrijk. Wij vinden dat op onderhoud van schoolgebouwen iet bezuinigd mag worden en dat het binnenklimaat (de beluchting met name) goed moet zijn. Er dient voldoende ruimte te zijn voor sport, spel, groen en cultuur op het schoolplein en in de directe omgeving. De omgeving moet ook schoon en vooral veilig zijn. De SP heeft met succes voorstellen ingediend om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. De uitvoering gaat langzaam, maar gestaag.

 

Niet alleen de omgeving van de school moet veilig zijn, maar ook binnen in de school moeten kinderen zich veilig en geborgen voelen. Daar zijn conciërges heel belangrijk voor. Zij houden permanent een oogje in het zeil, en zij zorgen voor een opgeruimde en veilige school. Mede op voorstel van de SP blijven conciërges voor Leidse basisscholen definitief behouden! Een heel belangrijk punt.

 

Wat ook heel bepalend is voor de sfeer op school is de schaal. De laatste jaren zijn helaas veel scholen samengevoegd in grote gebouwen. Toch kun je  ook in grote gebouwen kleinschaligheid in het onderwijs blijven vormgeven. De gemeente moet daar op blijven aandringen bij de schoolbesturen. Het stichten van Brede Scholen (verzamelgebouwen voor meerdere scholen) moet nooit een doel op zich zijn. Bij het ontwerp en de inrichting van schoolgebouwen moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van groei of krimp, zodat een school zich met de wijk mee kan ontwikkelen.

 

De gemeente heeft ook een rol bij het voorkomen van pesten. Jezelf zijn op school’ is een speciaal op Leiden toegesneden programma voor veiligheid en wederzijds begrip op school dat vorig jaar is gestart door SP-wethouder Roos van Gelderen. Het heeft het omgaan met sociale verschillen als insteek en seksuele diversiteit als focus. Voortzetten van dit project is nuttig en belangrijk.

 

Soms hebben kinderen speciaal onderwijs nodig dat niet direct in de buurt is, en soms komen kinderen door uithuisplaatsing te ver uit de buurt van hun vertrouwde school te wonen. De gemeente moet dan zorgen voor leerlingenvervoer.

 

Kortom, de SP wil werken aan de volgende zaken:

 

  • Tegengaan van tweedeling in het onderwijs
  • Goed onderhouden en veilige schoolgebouwen
  • Kleinschalig onderwijs helpen organiseren
  • Samenwerking organiseren om voortijdig schoolverlaten te voorkomen
  • Verkeersveiligheid rond scholen verder verbeteren
  • Doorzetten van 'Jezelf zijn op school’
  • Goed leerlingenvervoer voor wie dat echt nodig heeft

U bent hier