h

Groen

Vuilcontainers

Ondergrondse afvalcontainers kunnen een effectief middel zijn om ervoor zorgen dat niet op ieder moment van de dag wel ergens in de stad vuilnis op straat ligt, en om de overlast van meeuwen in de binnenstad te beperken. De SP staat op zich positief tegenover ondergrondse containers. Er zijn echter zaken waar rekening mee moet worden gehouden:

Lees verder

Luchtkwaliteit

Er moet werk gemaakt worden van rijden op biogas, door het Stadsparkeerplan en taxibedrijven. Dat scheelt op termijn 9 miljoen vervuilende autokilomters per jaar!

De SP wil geen RijnlandRoute tussen A4 en A44. Die nieuwe weg zal de N11 30 procent drukker maken, en voor veel luchtvervuiling zorgen aan de rand van de stad.

De SP kiest verder voor investeringen in fietsen en (betaalbaar) openbaar vervoer, in plaats van voor nieuw asfalt.

Lees verder

Volkstuinen

Omdat Leiden relatief weinig groen heeft, zijn volkstuinen extra belangrijk. De SP wil geen fietspad door volkstuinencomplex Ons Buiten. Zie verder parken.

Lees verder

Biogas

Biogas wordt nu al op beperkte schaal gebruikt. Het gas ontstaat door vergisting van rioolslib bij de twee waterzuiveringsinstallaties die in Leiden zijn. Het wordt grotendeels ongebruikt afgefakkeld, maar je kan er ook auto's of busjes op laten rijden. Biogas heeft veel voordelen:

Lees verder

Zonne-energie

Zonne-energie kan in Leiden veel toegepast worden, in de vorm van zonneboilers en zonnecellen. De gemeente moet een programma opzetten dat het voor mensen, bedrijven en woningbouwcorporaties aantrekkelijk maakt om zelf zonnecellen aan te brengen. Onder andere in Duitsland en België zijn dergelijke programma's een enorm succes. De SP vindt dat Leiden niet moet gaan zitten wachten op de landelijke overheid om hier werk van te maken. Want dat gaat veel te lang duren.

Lees verder

Windmolens

De SP heeft een totaalplan voor duurzame energie in Leiden gemaakt. Daarbij sluiten we windmolens niet uit. Zij wekken schone energie op en maken Leiden minder afhankelijk van energie-aanbieders. Wel moet heel goed gekeken worden naar de locaties waar windmolens geplaatst kunnen worden. De nadelige gevolgen voor bewoners, zoals het uitzicht en geluidsoverlast, moeten zoveel mogelijk worden beperkt.

Lees verder

NUON-gelden

De gemeente Leiden heeft in 2009 haar aandelen Nuon verkocht, met een verwachtte opbrengst van 200 miljoen euro. Dat geld is opgebracht door inwoners van Leiden. Jarenlang heeft u betaald voor uw energie. Daarom wil de SP dat de opbrengsten uit de Nuon aandelen terug gaan naar de inwoners van de stad. Leiden moet grootschalig investeren in duurzame energie. Dat kan door (woning)isolatie en het investeren in vormen van duurzame energie.

Lees verder

Parken

Parken en volkstuinen zijn een belangrijk onderdeel van de stadsnatuur. Maar ze staan onder druk, omdat de meeste politieke partijen elke snipper groen willen bebouwen. De SP heeft de afgelopen periode met succes gepleit om de hele Leidse Hout te beschermen. En we hebben een voorstel ingediend om langs de Korte Vliet een nieuw stadspark te creëren. Ook pleiten wij ervoor om volkstuinencomplex Ons Buiten de groene oase te laten blijven die het nu is - dus geen fietspad er dwars door heen.

Lees verder

Oostvlietpolder

De Oostvlietpolder moet groen blijven. De SP stond aan de basis van het oprichten van de Vrienden van Oostvlietpolder, om het aanleggen van een bedrijventerrein te voorkomen. Met succes hebben de Vrienden tot nu toe de bebouwing weten tegen te houden. Een nieuw bedrijventerrein is niet nodig, en er komt ook geen Rijnlandroute door het groen.

Zie het Dossier Oostvlietpolder.

Lees verder

U bent hier