h

Vrijplaats

Al jaren zet de SP zich in voor het behoud van de sociaal-culturele Vrijplaats. Daarin zitten bijvoorbeeld De Fabel van de Illegaal, een ontmoetingsruimte en de Weggeefwinkel. Een lange strijd tussen de gemeente en de Vrijplaats resulteerde in dakloosheid. Dankzij de SP is er inmiddels een nieuw pand gevonden en is een legale Vrijplaats een feit! 
24 september 2012

Panden Koppenhinksteeg staan te verkrotten

De SP heeft vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Van Woensel (VVD) over wanneer er nu eens begonnen gaat worden met het opknappen van de panden in de Koppenhinksteeg. Al in 2009 zijn de vier gebouwen en ondergrond, die lokaal bekend stonden als Vrijplaats Koppenhinksteeg, verkocht aan Atrium Vastgoedontwikkeling B.V. (Atrium) voor een bedrag van € 150.000,- met de bedoeling dat de panden zouden worden opgeknapt en omgevormd tot appartementen. Maar nu, drie jaar later, staan de panden er dichtgespijkerd en verwaarloosd bij.
SP stelt vragen over panden Koppenhinksteeg die staan te verkrotten
Twee foto's van de panden op de hoek van de Hooglandse Kerkgracht en de Koppenhinksteeg die nu bijna drie jaar leeg staan.

Lees verder
18 april 2012

Vrijplaats krijgt de sleutel van hun pand

Op 17 april hebben de vrijwilligers van de Vrijplaats in Leiden het pand officieel gekocht en de sleutel gekregen. Na 2 jaar dakloos te zijn geweest zullen aan de Middelstegracht 36 de Weggeefwinkel en andere maatschappelijke organisaties gehuisvest worden. De SP heeft jaren gestreden voor een vrijplaats in de stad. Raadslid Eva de Bakker is blij: “Na al die jaren is er eindelijk een echte oplossing. Geweldig om te zien dat na het overhandigen van de sleutel vele vrijwilligers meteen aan de slag gingen. Diezelfde avond is er al geklust. Het is een mooie oude fabriek, maar er moet nog aan gebeuren.”

Lees verder
4 maart 2012

Vrijplaats aan Middelstegracht een feit

Na 2 jaar gedeeltelijk dakloos te zijn geweest heeft de Vrijplaats een eigen, legaal onderkomen gevonden aan de Middelstegracht 36. De SP heeft zich jaren ingezet voor de legalisering en een goede plek in Leiden. Om het dikke dossier vlot te trekken opperde de partij het pand aan de Middelstegracht, waar De Fabel van de Illegaal naast is gevestigd. Wethouder Van Woensel kwam de SP voortvarend tegemoet, waardoor het college van B&W deze week besloot om dat de Vrijplaats het pand kan kopen.

Lees verder
7 februari 2012

“Structurele oplossing voor Vrijplaats wellicht aan Middelstegracht”

De zoektocht voor een geschikte plek voor de Vrijplaats met de Weggeefwinkel en de Fabel van de Illegaal lijkt voort te duren. Vandaag werd bekend dat de hertaxatie van de panden aan het Vrouwenkerkplein is afgerond. De gemeenteraad had om de hertaxatie gevraagd om een oordeel te kunnen vellen over de waarde van de panden. ‘Als het taxatierapport klopt, dan is er nog geen oplossing gevonden,’ zegt raadslid Eva de Bakker. ‘De Weggeefwinkel en de Fabel zitten in tijdelijke panden, dus moeten we verder zoeken. Ik ga het college vragen wat er gebeurt met het pand aan de Middelstegracht 36. Het staat leeg, is vrijstaand en ligt naast de Fabel van de Illegaal.”

Lees verder
6 juni 2011

Teleurstellend besluit over panden voor Vrijplaats

Eva de BakkerHet college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om de panden aan het Vrouwenkerkhof niet te verkopen aan de Vrijplaats. Raadslid Eva de Bakker noemt het een teleurstellend besluit: “Deze beslissing lost namelijk helemaal niets op. De huisvestingsproblemen voor verschillende organisaties blijven op het bord van de wethouder liggen.”
Er liggen tegengestelde taxaties voor de panden aan het Vrouwenkerkhof; de ene stelt de waarde op 440.000 euro, een andere stelt de waarde op “nihil”. Het behoeft volgens de SP uitleg waarom het college kiest voor de eerste voorstelling van zaken.

Lees verder
6 december 2010

Fabel van de Illegaal krijgt snel nieuwe plek dankzij SP

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad steunde het voorstel van raadslid Eva de Bakker om de Fabel van de Illegaal snel nieuwe huisvesting te geven. De Bakker stelde voor om de Fabel snel in een pand aan het Vrouwenkerkhof te laten betrekken, nu de raad heeft besloten dat de gehele Vrijplaats de panden aan het Vrouwenkerkplein mag kopen. “De Fabel helpt mensen die nergens terecht kunnen,” aldus De Bakker, “voor deze hulpverlening is het belangrijk dat er continuïteit is.”

Lees verder
6 december 2010

“Vrijplaats Vrouwenkerkhof: op hoop van zegen”

De gemeenteraad van Leiden heeft besloten dat de Vrijplaats (voorheen Vrijplaats Koppenhinksteeg) panden aan het Vrouwenkerkhof en de Dolhuissteeg mag kopen. In maart 2009 besloot de raad al dat de Vrijplaats een alternatief moest krijgen. Dankzij constructieve gesprekken van gemeente en de vrijwilligers van de Vrijplaats is er dan eindelijk zicht op een nieuwe plek. Raadslid Eva de Bakker (SP): “Helaas wordt de vis duur betaald.”

Lees verder
26 februari 2010

Een tragische dag: Koppenhinksteeg ontruimd

De tragische ontruiming van de Koppenhinksteeg.Vanochtend is de Vrijplaats Koppenhinksteeg met grote politieinzet ontruimd. De SP spreekt van een tragische dag. SP-raadslid Louk Rademaker: "Waardevolle initiatieven, zoals de Weggeefwinkel en het muziekpodium Bar&Boos, worden afgebroken. Leiden heeft vandaag veel verloren."
Om 8 uur 's ochtends stonden er 110 politiemannen bij de Vrijplaats op de stoep. De Kaasmarkt en een deel van de Hooglandsekerkgracht waren door de politie afgezet. Uiteindelijk was om 12 uur het pand ontruimd, na passief en vreedzaam verzet van de vrijwilligers van de Vrijplaats. Door de ontruiming staan de Weggeefwinkel, ontmoetingsruimte de Linkse Kerk en cultureel poppodium Bar & Boos op straat.

Lees verder
18 februari 2010

VVD beschuldigde SP-raadsleden onterecht

Op verzoek van de VVD heeft burgemeester Lenferink een onderzoek laten doen naar het handelen van de SP-raadsleden Eva de Bakker en Louk Rademaker. Uit de resultaten blijkt dat deze raadsleden geheel zuiver en correct hebben gehandeld bij het dossier over de Vrijplaats Koppenhinksteeg.

Lees verder
16 februari 2010

Demonstratie voor behoud Vrijplaats goed bezocht

Zaterdag demonstreerden honderden sympathisanten van de Vrijplaats Koppenhinksteeg tegen de voorgenomen ontruiming. Namens de SP liep raadslid en woordvoerder Louk Rademaker mee in de optocht. Het protest bestond uit een lange stoet die vanaf de Koppenhinksteeg via de Herengracht, Haarlemmerstraat en de Breestraat naar het stadhuis liep. SP-raadslid Louk Rademaker wil dat de ontruiming, die pas toegestaan is na de laatste raadsvergadering, uitgesteld wordt tot na de verkiezingen. "Het is een goede democratische traditie dat er tussen de laatste raadsvergadering en de verkiezingen in geen onomkeerbare stappen genomen worden. We doen dan ook een beroep op alle Leidse politieke partijen om pas na de verkiezingen te zien of er nog draagvlak in de stad voor ontruiming is."

De demonstratie op de Herengracht.

Lees verder

Pagina's

U bent hier