h

Teleurstellend besluit over panden voor Vrijplaats

6 juni 2011

Teleurstellend besluit over panden voor Vrijplaats

Eva de BakkerHet college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om de panden aan het Vrouwenkerkhof niet te verkopen aan de Vrijplaats. Raadslid Eva de Bakker noemt het een teleurstellend besluit: “Deze beslissing lost namelijk helemaal niets op. De huisvestingsproblemen voor verschillende organisaties blijven op het bord van de wethouder liggen.”
Er liggen tegengestelde taxaties voor de panden aan het Vrouwenkerkhof; de ene stelt de waarde op 440.000 euro, een andere stelt de waarde op “nihil”. Het behoeft volgens de SP uitleg waarom het college kiest voor de eerste voorstelling van zaken.

Bovendien heeft een eerder college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks de vroegere Vrijplaats Koppenhinksteeg verkocht voor 150.000 euro. (Zie dit bericht.)
“Waarom kan die verkoop wel voor zo'n ontzettend laag bedrag?” zegt De Bakker, “De panden aan het Vrouwenkerkhof zijn in een veel slechtere staat en daar wil het college dan ruim het dubbele voor hebben. Alles wijst erop dat er nog steeds geen wil is om Leiden een Vrijplaats te bieden.”

De SP heeft eerder geprobeerd om de verkoop van het Vrouwenkerkhof-Dolhuissteeg te laten gaan via de Grondprijzennota voor maatschappelijk vastgoed. Een meerderheid van de gemeenteraad koos echter voor een marktconforme prijs. (Zie dit bericht.)

Eva de Bakker heeft gevraagd om het besluit van het college te agenderen in de gemeenteraad van Leiden. “Wethouder Van Woensel moet uiteleggen waarom hij en het college de huidige problemen in stand laat,” stelt De Bakker. “De Weggeefwinkel en de Fabel van de Illegaal hebben weliswaar nu een dak boven het hoofd, maar vooral voor de Weggeefwinkel is het een tijdelijke locatie. Een volwaardige Vrijplaats voor Leiden is nog steeds ons uitgangspunt.”

Meer informatie bij: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier