h

Cameratoezicht van de baan

14 januari 2004

Cameratoezicht van de baan

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft in de vergadering van de commissie voor Bestuur en Veiligheid van dinsdag 13 januari aangegeven dat zij van mening is en blijft, dat overlast en criminaliteit bestreden dienen te worden door een preventieve en wijkgerichte aanpak van de politie in samenspraak met betrokken partijen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in een notitie de voorkeur uitgesproken voor een mix van actief en semi-actief cameratoezicht (d.w.z. toezicht met een centralist) in het gebied rond de nieuwe Beestenmarkt met aan- en afvoerroutes. Dit gebied is groter dan waar onlangs preventief fouilleren mogelijk is gemaakt. Bovendien vraagt het college er rekening mee te houden om cameratoezicht uit te breiden naar de Haarlemmerstraat en station Leiden CS.

De SP fractie is niet overtuigd van het nut en de effectiviteit van cameratoezicht als maatregel ter bestrijding van de overlast aldaar in vergelijking met andere maatregelen. Uit onderzoeken elders blijkt wel, dat het aantal meldingen toeneemt, maar niet dat de overlast per definitie significant afneemt.

De SP-fractie heeft eerder wel ingestemd met de proef van preventief fouilleren en verwijderingsbevelen, maar bij deze maatregelen geldt, dat dit niet ten koste gaat van blauw op straat. Het is een bekend gegeven, dat mensen aangeven zich veiliger te voelen wanneer zij politie op straat weten. Ook de in Leiden in het weekend aanwezige bereden politie draagt hiertoe bij, hetgeen de politie ook zelf erkent.

De SP vindt het beter om de strijd tegen de overlast in handen te laten van de politie in samenspraak met de horeca. Het gaat immers op en rond de Beestenmarkt blijkens de cijfers meer om overlast dan om (zware) criminaliteit. Er zouden meer convenanten afgesloten kunnen worden want de overtreders vormen een kleine groep personen, die bekend is bij én politie én horeca. Of geef portiers van horeca-stellingen een portofoon om direct de politie te kunnen bellen. In Haarlem zijn hiermee goede resultaten behaald.

Deze trits van maatregelen verdient naar de mening van de SP eerst beter en vollediger te worden beproefd voordat naar cameratoezicht wordt gegrepen.
Daarnaast speelt voor de SP de overweging mee, dat momenteel absoluut geen geld beschikbaar is voor cameratoezicht. Het voorstel om een subsidieaanvraag in te dienen in het kader van het Grote Stedenbeleid wijst zij af om reden, dat met alle bezuinigingen in het vooruitzicht beter een subsidieaanvraag voor andere minder kostbare voorzieningen op het gebied van veiligheid zou kunnen worden aangevraagd. Ook de jaarlijkse onderhoudskosten en afschrijvingskosten zouden anders besteed kunnen worden, bijvoorbeeld ten behoeve van het op peil houden van de bijzondere bijstand en andere voorzieningen voor uitkeringsgerechtigden onder het regime van de nieuwe Wet Werk en Bijstand.

De SP fractie heeft in de vergadering van de commissie Bestuur en Veiligheid op 13 januari 2004 tegen het voorstel van het college gestemd om semi-actief cameratoezicht in te voeren op en rond de Beestenmarkt. Alleen de VVD, CDA en Leefbaar Leiden waren voorstanders van invoering cameratoezicht. Groen Links was evenals de SP unaniem tegen. PvdA en D66 waren eveneens tegenstander, maar waren niet ongenegen op termijn als alle andere maatregelen beproefd waren bereid alsnog cameratoezicht te overwegen. Voor burgemeester Lenferink was dit echter voldoende tegengas om het onderwerp cameratoezicht van de agenda af te voeren. Voorlopig dus geen camera's in Leiden!

U bent hier