h

Bindende afspraken nodig voor een evenwichtige verdeling leerlingen over Leidse basisscholen

17 maart 2004

Bindende afspraken nodig voor een evenwichtige verdeling leerlingen over Leidse basisscholen

Naar aanleiding van de problematiek in het Leidse basisonderwijs rondom leerlingenaantallen wil SP-gemeenteraadslid, Birgitta Dolfing zo snel mogelijk een gesprek met de commissie Onderwijs en Cultuur alsmede met wethouder Hessing.

Momenteel kampen de wittere basisscholen, Lorentz, Lucas van Leyden en Woutertje Pieterse, met een buitenproportionele toeloop van leerlingen, terwijl zwartere scholen dreigen leeg te lopen. Dit tij kan en moet gekeerd worden, aldus de SP. De SP gaat hiertoe een voorstel indienen.
Uitgangspunt voor het gesprek zou niet een maximumaantal leerlingen per school moeten zijn, maar een evenwichtige verdeling van achterstands- en niet-achterstandsleerlingen. Scholen kunnen met de gemeente convenanten afsluiten over een evenwichtige verdeling van leerlingen. De wettelijke mogelijkheden hiervoor zijn aanwezig, mits de verdeling niet plaatsvindt op etniciteit, maar op het wel of niet hebben van een onderwijsachterstand. De scholen spreken zelf af hoe de verdeling zal zijn.
"Minister van der Hoeven heeft in de Tweede kamer laten weten, dat het noodzakelijk is, dat gemeenten dergelijke convenanten met scholen sluiten. Ook de commissie Blok, die het integratiebeleid heeft onderzocht, pleit voor gemengde scholen. Het wordt de hoogste tijd om er werk van te maken", aldus Dolfing. Minister van der Hoeven heeft in het kamerdebat gezegd, dat scholen bepaalde percentages kinderen met en zonder leerachterstand mogen opnemen. SP-Tweede Kamerlid, Fenna Vergeer, heeft naar aanleiding van de wens van ouders van de Viersprong in Noord om tot een gemengde school te komen de zaak in december bij van der Hoeven aangekaart. De bovenmatige groei van de wittere basisscholen is voor haar aanleiding om de minister te vragen met de Gemeente Leiden snel de problemen op te lossen.

U bent hier