h

SP fractie vraagt opheldering over Rijn Gouwe Lijn

28 april 2004

SP fractie vraagt opheldering over Rijn Gouwe Lijn

Naar aanleiding van een artikel in het Leids Dagblad van woensdag 28 april vraagt de SP fractie het college om opheldering over de nieuw ontstane situatie.

In de Nota Ruimte wordt volgens het Leids Dagblad van woensdag 28 april aangegeven dat het Kabinet twijfelt over de komst van het Rijn Gouwe Lijn, de sneltrein van Gouda via de Leidse binnenstad naar Gouda. Nader onderzoek moet aantonen of de light rail verbinding de beste oplossing is voor de vervoersproblemen in de regio. De totale kosten voor de light rail verbinding bedragen minimaal € 233 miljoen en het is bekend dat er nog een fors tekort is
De Leidse gemeenteraad heeft op woensdag 21 april een bedrag van € 1,5 miljoen goedgekeurd voor een projectbureau dat de 'versnelde komst' van de sneltram moet gaan voorbereiden.Wel heeft zij daar diverse voorwaarden aan verbonden.
De SP fractie stelt de volgende vragen aan het college:
1 Is het college bekend met het gestelde in de Nota Ruimte dat "nader onderzoek nodig is om aan te tonen of de sneltram de beste oplossing is"?
2 Zo ja, wat houdt dat volgens het college in?
3 Welke consequenties heeft dat voor het tracé door de Leidse binnenstad?
Gezien de twijfels van het rijk, de slechte economische conjunctuur en de daarmee samenhangende financiële onzekerheid die het project RGL steeds boven het hoofd hangt heeft de SP fractie nog de volgende vragen:
4 In hoeverre is (on)duidelijkheid over de rijksbijdrage n.a.v. uitspraken in de Nota Ruimte dichterbij gekomen?
5 Is het college het met de SP fractie eens dat het verstandiger is te wachten tot er meer bekend is m.b.t. het onderzoek alvorens een Leids projectbureau in te stellen?

SP fractie: Paul Day
Hans van Dam
Birgitta Dolfing

U bent hier