h

SP tegenstander van vrijwillige ouderbijdrage

19 mei 2004

SP tegenstander van vrijwillige ouderbijdrage

Vragen van het Lid Vergeer (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de afschaffing vrijwillige bijdrage.

1 Kent u het artikel "ROC schaft als eerste vrijwillige bijdrage af"? (1)
2 Beschouwt u de afschaffing van de ouderbijdrage als een positief signaal? Zo ja, bent u bereid andere ROC's te adviseren om eveneens de ouderbijdrage af te schaffen of te verlagen?
3 Deelt u de mening dat de kosten voor levensonderhoud van de deelnemers of de ouders al hoog genoeg zijn?
4 Deelt u de mening van veel andere scholen zo onopvallend mogelijk aan hun leerlingen melden dat de bijdrage voor extra activiteiten vrijwillig is om zoveel mogelijk geld binnen te halen? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?
5 Hoe garandeert u de toegankelijkheid van het onderwijs, als de verantwoordelijkheid voor de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage/deelnemersbijdrage enkel bij de scholen wordt gelegd met grote verschillen in de hoogte van de bijdrage als consequentie?
6 Hoe staat het met de door de staatssecretaris aangekondigde voorziening waarin geregeld is dat er jaarlijks een aparte verklaring getekend dient te worden inzake de vrijwillige bijdrage, dat er binnen het pakket diensten dat voor de vrijwillige bijdrage geleverd wordt keuze moet zijn onderdelen al dan niet te willen (en dus te betalen) en dat er een reductie- en kwijtscheldingregeling moet zijn? (2)

(1) Trouw, 13 mei 2004
(2) Vragen 1885, 13 augustus 2003

U bent hier