h

Open brief aan het ROC Leiden

2 juni 2004

Open brief aan het ROC Leiden

Het ROC Asa - met 16 000 studenten verspreid over vestigingen in de regio Amsterdam, Utrecht en Amersfoort - zegt geen vrijwillige bijdrage meer te willen vragen omdat de kosten voor levensonderhoud van de deelnemers of hun ouders al hoog genoeg zijn.
Vijfenveertig Brabantse middelbare scholen zijn het ROC al voorgegaan: zij meldden in maart dat ze de vrijwillige ouderbijdrage fors omlaag gingen brengen, soms zelfs tot nul euro. (Trouw 13 mei 2004)
De SP is van mening dat het ROC Leiden dit goede voorbeeld zou moeten volgen en doet daartoe een oproep in een open brief.

Aan:
Het College van Bestuur ROC Leiden
Postbus 16158
2301 GD Leiden

Leiden, 2 juni 2004
Ons nummer: 2004/hjh/0-02

Betreft: vrijwillige (ouder)bijdrage

Geacht College,

In het verleden heeft de SP u er al op gewezen dat de vrijwillige (ouder)bijdrage in het onderwijs voor grote problemen zorgt bij ouders van uw leerlingen.
Het zal ook u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat dit ook landelijk het geval is. In de Tweede Kamer worden er voortdurend vragen gesteld en ook scholen worden overspoeld met vragen hierover.

Het ROC Asa uit Amsterdam heeft donderdag 13 mei j.l. in het dagblad Trouw bekend gemaakt dat zij in het nieuwe schooljaar geen ouderbijdrage meer te vragen. De reden hiervoor is dat dit ROC meent dat de kosten voor levensonderhoud van de deelnemers of hun ouders al hoog genoeg zijn. Door op studiekosten te bezuinigen, moet het volgens de school mogelijk zijn alle extra voorzieningen te behouden. De kosten kunnen omlaag door goedkopere lesboeken te kopen en meer digitale methodes te gebruiken.

Wij verwachten van u dat u het goede voorbeeld van ROC Asa gaat volgen in het nieuwe schooljaar. Hun voorbeeld verdient navolging omdat de kosten van schoolgaande kinderen de laatste jaren alleen maar zijn gestegen en dat verschillende bedragen voor bijdrage een tweedeling in het onderwijs teweeg brengt.

Hoogachtend,

H.J. Hendriks
SP organisatiesecretaris Leiden e.o.

U bent hier