h

SPeer wordt gebruikt als uitdeelpunt voedselpakketten

7 januari 2005

SPeer wordt gebruikt als uitdeelpunt voedselpakketten

Al jaren ziet de SP dat er steeds meer mensen in ons land onder de armoedegrens komen, terwijl de rijken steeds rijker worden. Het aantal dak- en thuislozen wordt steeds groter.
De SP Hulpdienst Leiden wordt regelmatig geconfronteerd met mensen die onvoldoende geld hebben om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien.
De SP Hulpdienst heeft naar een oplossing gezocht voor diegene die de eindjes echt niet meer aan elkaar kunnen knopen.

In samenwerking met Stichting de Korenmaat uit Den Haag is er nu een mogelijkheid om wekelijks een voedselpakket op te komen halen in de Speer Marnixstraat 18, het gebouw van de SP Leiden.

De Voedselbank stelt voedselpakketten ter beschikking, die zijn bedoeld als NOODHULP voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen. De goederen komen bij winkeliers, fabrieken en grossiers vandaan die het anders weggooien of vernietigen. De pakketten zijn expliciet NIET bedoeld als extraatje voor mensen die het niet breed hebben. Daar zijn er zoveel van dat de Voedselbank onmogelijk al die mensen van een pakket zou kunnen voorzien en derhalve zou toekenning al snel tot willekeur leiden.

Mensen die voor zo'n pakket in aanmerking willen komen moeten verwezen worden door een officiële instelling zoals: Algemeen maatschappelijk werk, Stadsbank, Diaconie, Onderwijswinkel, SP Hulpdienst, Raad en Daadwinkel enz.

Bij de toekenning van voedselpakketten gaat de Voedselbank uit van het besteedbaar inkomen dat mensen maandelijks over houden voor voeding, kleding e.d., dus nadat vaste lasten zoals huur, gas/water/licht en verzekeringen betaald zijn.
Wanneer het besteedbaar inkomen per huishouden onder de volgende bedragen is,komt het huishouden in aanmerking voor een voedselpakket:

1-persoonshuishouden: 150 euro
Bij meerpersoonshuishoudens is dit bedrag voor iedere volgende volwassene die tot het huishouden behoort te vermeerderen met 50 euro en/of voor ieder kind dat tot het huishouden behoort met 25 euro.

Voorbeeld:
2 ouders met 2 kinderen: 150 + 50 + 2x 25 = 250 euro.
2 volwassenen zonder kinderen: 150 + 50 = 200 euro.

Het is tevens de bedoeling dat wordt aangegeven hoe lang de hulp naar verwachting noodzakelijk is. Er moet immers naar gestreefd worden dat er op korte of lange termijn een oplossing voor de noodsituatie komt. Periodiek moet getoetst (kunnen) worden of de hulp nog steeds nodig is.

Denkt u in aanmerking te komen dan kunt u zich aanmelden bij de SP Hulpdienst Leiden e.o. op dinsdag- of donderdagmiddag, tussen 13.00 en 16.00 uur op telefoonnummer 071 528 04 83. U kunt ook langs komen in de Marnixstraat.

Er wordt met de grootst mogelijke zorg gewaakt over uw privacy. Uw gegevens worden derhalve niet aan anderen ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven. De Voedselbank en iedereen die bij de uitdeling of toekenning van de pakketten betrokken is verbinden zich hieraan strikt te houden.
De gegevens dienen uitsluitend om de continuïteit te kunnen garanderen voor het geval de uitdelende instantie of persoon haar taak niet meer kan of wil verrichten, om vast te kunnen leggen tot wanneer de hulp naar verwachting noodzakelijk is en als verantwoording ten opzichte van sponsors en andere
belanghebbenden wat er met de ingezamelde goederen gebeurt.

U bent hier