h

Problemen voor poppodia

22 april 2005

Problemen voor poppodia

Op 12 april j.l. werd er in de raadscommissie Onderwijs en Cultuur gesproken over de toekomst van de kleine poppodia in Leiden; de X, LVP en de Q-bus. Deze worden met sluiting bedreigd door nalatig onderhoud inzake brandveiligheid en geluidsisolatie. De gemeente is hier echter verantwoordelijk voor, want zij is eigenaar van het pand.

Het onderwerp is vervroegd op de agenda gezet door PvdA, GroenLinks en de SP, omdat er veel commotie was in de stad. Een definitief voorstel volgt in een nota bij de volgende commissievergadering in mei. Er werd begonnen met 3 insprekers: van de X, de Q-bus en LVP. Daarna was het de beurt aan de SP in een propvolle raadszaal, waar ook de SP-jongerenorganisatie vertegenwoordigd was met grote protestborden.

“De SP fractie wil, voordat de nota er is en besproken zal worden, een oproep doen aan de wethouder.
Er pakken op deze mooie lentedag donkere wolken samen voor de muziekbeoefenaars en beluisteraars in Leiden. Vele tientallen mensen zijn verontrust, zoals bleek uit het optreden van meer dan 10 Leidse bands gisteravond in het Muziekhuis en het publiek. Vandaag was er luid protest te horen in en rond het stadhuis. De SP hoopt dat deze geluiden de wethouder hebben bereikt en wil een oproep doen; laat de zon weer schijnen voor het Muziekhuis! “, aldus Eva de Bakker. “Wij hebben er begrip voor dat de wethouder niet elk cultuurinitiatief kan steunen, maar het Muziekhuis, met daarin het LVP ende Q-bus is een al bestaand initiatief, waarover in 2003 nog werd gezegd dat het nodig was. De wethouder kan, volgens hemzelf, niet gaan over alle cultuur, maar wel over alle Leidenaars, vindt de SP. Ook de jongeren, ook de muziekliefhebbers, ook de mensen in de bandjes die niet geprogrammeerd worden door het LVC! Waar denkt de wethouder deze bands te laten optreden?”
Hierop antwoordde wethouder Hessing dat daar ruimte voor moet zijn in het nieuwe LVC, waar dan 2 zalen zullen zijn.

“De Eurodusnie, die weleens bands laat spelen, moet verplaatsen. De Bar en Boos in de Koppenhinksteeg heeft een onzekere toekomst. En nu deze plannen... Denkt de wethouder werkelijk dat al deze initiatieven kunnen worden ondergebracht in het LVC? Sinds wanneer is het LVC zo populair in de visie van de wethouder? Het nieuwe LVC-plan ‘Get Out’ werd al eens ‘Get Lost’genoemd. Wordt straks elk “klein” cultuurinitiatief de kop ingedrukt?”
SP-Leiden zou dat een slecht ontwikkeling vinden en hoopt van harte dat er op de kort termijn een aanvaardbare oplossing gevonden kan worden. Ook is een structurele, lange termijn oplossing, buiten het LVC om, van groot belang. De SP zal dan ook pleiten voor een nieuw vierde kernpodium.

U bent hier