h

Leonarduskerk wordt bewoonbaar gemaakt

30 september 2005

Leonarduskerk wordt bewoonbaar gemaakt

De SP en de medekrakers gaan de Leonarduskerk inrichten voor vier vluchtelingengezinnen. Ze hadden gehoopt op een reactie van burgmeester en wethouders, maar nu die uitblijft zetten ze hun plan door, vertelt ROOD-voorzitter Bart van der Steen.

Het Pastoraal Buurtwerk Leiden-Noord, de Fabel van de Illegaal, de Kraakgroep Leiden en de SP willen vier provisorische woonruimtes in de kerk aan de Haagweg bouwen om de gezinnen in onder te brengen. ,,Maar voor de eerste periode zetten we tenten in de kerk. Op die manier kunnen de asielzoekers er snel in en hebben ze toch een beetje privacy.''

 Henk Bouwman)
In de kerk wordt continu wacht gehouden. (Foto: Henk Bouwman)

Men heeft liever meer zekerheid gehad van het college, maar dat zegt niet meer over de kraak dan 'dat ze zich beraden op de situatie'. Hoe lang dat beraad nog gaat duren vertellen burgemeester en wethouders niet. Ook willen ze niet ingaan op de vraag of het niet moelijker wordt de kraak te beëindigen als er dakloze gezinnen moeten worden uitgezet.

Daarnaast is gebleken dat een toneelgroep de kerk sinds een maand huurt van de gemeente. Bart van der Steen: ,,Voor hen is het heel vervelend dat wij hier nu zitten. Als de gemeente niet in actie komt zoeken wij een oplossing. Want wij voelen ons verantwoordelijk voor het probleem.''

De VVD heeft zich flink geroerd tegen de kraak. In schriftelijke vragen roepen zij het College op de kraakactie te beëindigen, want in de ogen van de VVD is een kraakpand geen verantwoorde omgeving om gezinnen in onder te brengen. SP-raadslid Hans Hendriks gaat daar fel op in: “Wij willen niet de kop in het zand steken. Als de gemeente zelf niet voor onderdak zorgt, zijn wij genoodzaakt dat te doen.”

Meer informatie: Bart van der Steen, 06-19248926, roodleiden@sp.nl
Of e-mail de kerk naar leonarduskerk@woonstrijd.org

U bent hier