h

SP over de Haagweg 4: Wel renoveren, andere financiering

30 september 2005

SP over de Haagweg 4: Wel renoveren, andere financiering

Op 20 september jl. is er in de raadscommissie Onderwijs en Cultuur gepraat over de renovatie van het kunstenaarscomplex Haagweg 4. Wat echter veel mensen niet weten is, zodra de Haagweg 4 na renovatie is opgeleverd, er gestart wordt met het ontruimen van 2 andere atelierpanden, namelijk de Garenmarkt en de Kaasmarkt.

Kunstenaars zijn belangrijk voor elke stad, dat wordt door alle partijen erkent. De vraag is dan hoe je met de werkruimte van kunstenaars omgaat. In Leiden bstaan al jaren lange wachtlijsten van kunstenaars die wachten op atelierruimte. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bepaald dat op de plaats van de ateliers aan de Kaasmarkt dure appartementen moeten komen. De SP vindt dat er al voldoende luxe appartementen zijn in tegenstelling tot atelierruimten. Dan wil de gemeente ook nog alle bestaande ateliers onderbrengen in de Haagweg 4! Dat gaat nooit lukken en de wachtlijsten zullen weer langer worden. Dit beleid van de gemeente getuigt niet van de erkenning voor kunstenaars waar iedereen het zo over eens was.

Het pand aan de Haagweg moet nodig gerenoveerd worden, vindt de SP. Daar is geen twijfel over; het is er al lang brandonveilig en het is goed dat dit opgelost gaat worden. Maar de kunstenaars die dan in aanmerking komen voor een atelier moeten een te hoge huur gaan betalen. (45 euro per meter per jaar) Waarom zo’n hoge huur? Omdat de kunstenaars zelf de renovatie moeten betalen van het pand, terwijl de gemeente er jarenlang niets aan heeft gedaan. De gemeente kiest liever voor een peperduur Rembrandtjaar en laat de bugrer het achterstallig onderhoud van de gemeente opknappen! De SP vindt dat juíst in het kader van het Rembrandtjaar de lokale kunstenaars een positieve stimulans verdienen. Liever een minder duur Rembrandtjaar en voldoende, betaalbare atelierruimten.

Meer informatie: Eva de Bakker, 071-5220050, evadebakker@hetnet.nl

U bent hier