h

De nieuwe Sportnota: bijna een SPortnota!

9 oktober 2005

De nieuwe Sportnota: bijna een SPortnota!

De gemeenteraad heeft de verantwoordelijkheid om kaders te stellen voor het Leidse Sportbeleid. Duo-raadslid Eva de Bakker geeft een kijkje in de keuken van het kaderstellend proces, en de SP-inbreng daarin: "Politieke partijen verzanden vaak in een ‘papieren’oplossing."

In Leiden komt eindelijk een nieuwe Sportnota, waarbij de gemeenteraad vanuit haar functie zogenaamde kaders mee kan geven aan de wethouder en zijn ambtenaren. Kaders zijn een soort eisen waaraan de Sportnota moet voldoen. Vanuit de verantwoordelijke raadscommissie is er een werkgroep ingesteld om deze kaders zo goed mogelijk vorm te geven. Er waren in de werkgroep maar 4 partijen (VVD, D66, PvdA en SP)vertegenwoordigd, maar de SP was er natuurlijk bij om socialistische kaders in te brengen. Na de kaderstelling gaan de ambtenaren aan de slag met het schrijven van de nota. Deze nota komt vervolgens weer terug in de gemeenteraad om, al dan niet met aanpassingen, goed – of afgekeurd te worden. Voor de SP was en is het erg belangrijk de Leidse sportwereld eindelijk de aandacht te geven die het verdiend.

Voetbalwedstrijd bij DoCoS.
Voetbalwedstrijd bij DoCoS.

Contact met sporters
Door verschillende bijeenkomsten te organiseren heeft de werkgroep goed kunnen luisteren naar de wensen van vertegenwoordigers van alle sporten in Leiden. Eva de Bakker zat in de werkgroep namens de SP, zij zei hierover: “Het is fantastisch om de betrokkenheid van al die verschillende sporters te horen. Zij hebben vaak hele praktische en concrete oplossingen of suggesties voor hun sportvereniging, waar politieke partijen vaak verzanden in een ‘papieren’oplossing. We hebben als werkgroep veel reacties gekregen vanuit de sportwereld (ook de gehandicaptensport), maar ook vanuit bijvoorbeeld NOC*NSF, Universiteit Leiden en LWO. Jammer dat veruit de meeste politieke partijen het aflieten weten.”

Na alle bevindingen was het tijd om te komen tot die kaders. Eerst heeft de werkgroep algemene kaders geschreven, waar de werkgroep het overeens was, zoals bijvoorbeeld dat accommodaties bereikbaar en toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ook ouderen en gehandicapten. Vervolgens konden alle fracties hun eigen kaders inleveren, waarover gedebateerd werd in een extra commissievergadering. “Weer waren er weinig partijen die van zich lieten horen, maar de SP heeft voor een aantal cruciale kaders een meerderheid weten te bereiken. Zo moet het schoolzwemmen opnieuw mogelijk gemaakt worden op alle Leidse basisscholen, komt er ondersteuning voor vrijwilligerswerk en moeten de zogenaamde beleidsschotten worden opgeheven. Met andere woorden: mensen moeten niet in hokjes denken. Sport en spel kent veel overlappingen tussen sportverenigingen, scholen en welzijn. Daar zitten volop kansen die je op een positieve manier moet benutten!” aldus Eva de Bakker. Zij vervolgt:”Het is erg belangrijk dat kinderen al zo jong mogelijk bewegen, dat hoeft niet altijd een georganiseerde sport te zijn. Het spelen op straat en het sporten op trapveldjes moet volgens de SP zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden.” Waar in een eerder stadium de meerderheid van de gemeenteraad nog niet meer speelruimte wilde, is er nu gekozen voor een kader waarin staat bij ruimtelijke planontwikkeling minimaal 3% van de openbare ruimte te reserveren voor speelruimten.

De jaarlijkse ijshal op de Beestenmarkt.
De jaarlijkse ijshal op de Beestenmarkt.

Ijsbaan toch in Leiden?
Eva de Bakker:“Veel van onze kaders zijn aangenomen. Helaas wil een meerderheid van de raad zich niet hard maken voor een Leidse IJshal. Er is eerder besloten tot een regionale ijshal, die in Alphen aan den Rijn moet komen. Als de ijsbaan in Alphen er niet komt, dient er gestreefd te worden naar een regionale ijshal in Leiden. Zo staat het te lezen in de kaders en dat is voor de SP weer een stapje in de goede richting, want de kans dat de ijshal in Alphen niet zal doorgaan is groot. En Leiden verdient toch een regionale ijsbaan?”

Meer informatie: Eva de Bakker, 071-5220050, evadebakker@hetnet.nl
De definitieve Kaders Sportnota (Word document)

U bent hier