h

Begroting 2006: SP successen en standpunten

11 november 2005

Begroting 2006: SP successen en standpunten

Op 8 november werden de voorstellen van de politieke partijen behandeld bij de Begroting 2006. Er waren meer dan 30 voorstellen, waarvan er een flink aantal gedetailleerd waren. “Het gaat in sommige gevallen wel erg ver. Moet de raad zich hiermee bezig houden? In een tijd waarin zoveel mensen er financieel op achteruit zijn gegaan”, aldus huidig SP fractie-assistent en nummer 2 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen Roos van Gelderen, “Er is in Leiden een Voedselbank, omdat daar behoefte aan is. Daarnaast is er te weinig opvang voor vluchtelingengezinnen. Jammer dat de gemeenteraad dan praat over een CDA-voorstel om bladeren op te vangen.”

Een ander CDA-voorstel kreeg wel de steun van de SP: schuldpreventie bij jongeren. Wel is de SP van mening dat hier naast de gemeente en scholen, ook een grote taak voor ouders ligt en dat zij daar ook begeleiding bij verdienen, als dat nodig blijkt.

SP bereikt punten op het gebied van de Verkeersveiligheid!Het SP-voorstel om de verkeersveiligheid in de directe nabijheid van basisscholen te verbeteren is met algemene stemmen aanvaard. De SP heeft het College van B&W dringend verzocht het gedrag van ouders te beïnvloeden via projecten van de regio, 3VO en het ROV. Hierbij dienen de wensen en suggesties van ouders/ verzorgers betrokken te worden. Dankzij de SP is de verkeersveiligheid als beleidsitem opgenomen in de Begroting. SP-raadslid Birgitta Dolfing: “Het werd hoog tijd dat dit onderwerp eens de aandacht krijgt die het verdient. Ik ben dan ook blij dat de gehele raad ons voorstel heeft omarmd.”

Om bij het onderwerp scholen te blijven; het voorstel om de CITO-toets eventueel af te schaffen zette aan tot discussie. De SP ziet zowel voor- als nadelen aan dit plan, maar vindt vooral dat er een goede, heldere discussie moet komen met en tussen onderwijsexperts alvorens een besluit te nemen. Omdat deze gesprekken op initiatief van de gemeente zulle komen, heeft de SP ingestemd. De CITO-toets wordt door sommige scholen misbruikt om bepaalde kinderen niet toe te laten op scholen, ondanks een advies van de leerkracht. Ook is de CITO-toets een onnodige belasting voor kinderen. Zij worden immers op meerdere momenten getest.

Het voorstel van D66 en GroenLinks om meerdere koopzondagen mogelijk te maken leidde tot discussie en verdeeldheid binnen CDA, Groenlinks en PvdA. De SP heeft tegen dit voorstel gestemd, want de SP is niet voor een 24-uurs economie en wil verhinderen dat dit dichterbij komt. “Het consumeren komt op de eerste plaats op deze manier. Daarbij komt dat het helemaal niet duidelijk is of de bevolking dit wel wil. Een refendum in Utrecht heeft immers al uitgewezen dat de bevolking dáár het niet ziet zitten,” zegt Birgitta Dolfing. “De kleine ondernemer heeft het nakijken, personeel is bijvoorbeeld erg duur op zondag. Zij komen onder druk te staan door de grote MKB-bedrijven en deze kleine ondernemers hebben al zware tijden gehad en hebben dat nog steeds door het huidig economisch klimaat”.

Er werden nogal wat voorstellen ingediend die volgens de SP niet voldoen aan het doel waarvoor ze zij ingediend. Om een voorbeeld te geven: het voorstel voor een betere informatievoorziening vanuit de gemeente naar haar burgers. “Het klinkt goed, maar het is een papieren oplossing van bovenaf opgelegd, waarmee de Leidenaren niet dichter bij hun stadsbestuur komen. De kloof wordt niet gedicht. Op deze manier wordt burgers verteld wat er is besloten, maar henzelf wordt niets gevraagd,” aldus fractievoorzitter Erwin Tak. “Ook het voorstel om stickers te plaatsen op vernielde objecten is zo’n voorbeeld,” vervolgt hij, “Het is de bedoeling vandalisme aan te pakken, maar volgens mij is het plakken van stickers met het schadebedrag erop niet de manier.” Wie de stickers gaat plakken en hoeveel dát uiteindelijk gaat kosten is nog niet duidelijk.

Meer informatie: fractievoorzitter Erwin Tak, 071-5145742, erwintak@tomaatnet.nl

U bent hier