h

‘Protestival’ LVP en SP groot succes

8 november 2005

‘Protestival’ LVP en SP groot succes

SP duo-raadslid Eva de BakkerHet gratis popconcert “LVP trakteert”, dat de Leidse Vereniging van Popmuzikanten en de SP samen organiseerden, is een groot succes geworden. Honderden mensen kwamen op het Stadhuisplein luisteren naar 9 verschillende Leidse bands en de protesten tegen het muziekbeleid van de gemeente.
De vele Leidse kleine muziekpodia staan al een geruime tijd onder druk. Het Muziekhuis, waar onder andere de LVP, de X, M123 en de Q-Bus in gehuisvest waren, moet van de gemeente haar deuren sluiten wegens geluidsoverlast. Eva de Bakker, duo-raadslid voor de SP: “Maar er wordt geen goed werk gemaakt van de zoektocht naar een nieuwe locatie. Om extra aandacht te vragen voor dit probleem hebben wij met het LVP een protestfestival georganiseerd.”

Tijdens de avond kwamen 9 verschillende bands van allerlei stijlen optreden. Vertegenwoordigers van het Muziekhuis, het LVP, de X en de SP en het Stampod gaven toespraken waarin zij hun ongenoegen uitten over het muziekbeleid van wethouder Hessing. In de raadszaal, zichtbaar vanaf het podium, werd tegelijkertijd vergaderd over onder andere een SP-motie om nog voor 2006 een nieuwe locatie voor het Muziekhuis aan te wijzen.

Het Stadhuisplein staat vol

Uitgebreid Fotoverslag

Rond de klok van 19 uur, tijdens de pauze van de gemeenteraadsvergadering, begon op het Stadhuisplein het gratis concert. De opening werd verzorgd door Jaap Montagne, een dichter/rapper die al gauw de sfeer zette met zijn kritische teksten over het gemeentebeleid. Singer/songwriter Grand Duchesse, die onder andere een Russisch liedje ten gehore bracht, neemt vervolgens het vaandel over. Hij roept ook het gemeentebestuur op om muziek een ‘kansje’ te geven.
Grand Duchesse

Dan is het de beurt aan de voorzitter Johan Andree van het Muziekhuis: “Cultuur wordt ondergeschikt gemaakt aan geld. Het wordt niet sexy gevonden. Als we niet oppassen leidt de besluiteloosheid van de gemeente ertoe dat de X, de Q-Bus en het LVP het bijltje erbij neergooien.” Uiteraard ontbreekt de komische noot niet: “Er zijn mensen die dit een manifestival noemen, ik noem het liever een protestival!”

De rockgroep Dusk haalt vervolgens het publiek een stuk dichter naar het podium met haar goede songs. Dat het ijs dan definitief gebroken is blijkt tijdens het optreden van Alain Anglionin. Door zijn swingende latin jazz liedjes met gitaar, trommels en altsaxofoon slaat het publiek massaal aan het dansen. Direct daarop volgt de singer-songwriter Renee Stevense die gevoelige liedjes ondersteund op een contrabas.

Frank ElkhuizenFrank Elkhuizen, van de organisatie voor muziekpodia Stampod, velt vervolgens in zijn toespraak een vernietigend oordeel over de gemeenteraad en de wethouder. “In de cultuurnota worden alle kleine podia wegbezuinigd. Leiden geeft niet meer om ons! Ik heb een advies voor de gemeenteraadsleden. Kom uit je ivoren toren! Gooi de ramen open, laat een frisse wind waaien en schrap deze cultuurnota! En anders kunnen wij jullie op 7 maart bij de verkiezingen alsnog wegstemmen!”

YivaDe singer-songwriter Yiva doet de gemoederen wat bedaren met mooie liedjes. Al roept de zangeres nog wel “Get out of my way” naar wethouder Hessing. Duo-raadslid voor de SP Eva de Bakker spreekt het publiek dan toe namens de enige partij die achter de kleine podia staat. Ze geeft aan dat de SP op diezelfde avond ín het stadhuis voorstellen indient om nog vóór 1 januari een nieuwe locatie voor het Muziekhuis aan te wijzen.

1op1
Vervolgens slaat de Nederlandstalige rock met humor van 1op1 goed aan. De toetsenist Theun Kohlbeck, tevens voorzitter van het LVP, heeft de lachers op zijn hand: “We zitten hier vanavond met de puist van Pechtold. In Wageningen is vanavond een speciale vergadering over een monument dat bekend staat onder de naam de penis van Pechtold. Ik vraag me af welk lichaamsdeel hij in Den Haag gaat achterlaten!” Toen minister Pechtold nog wethouder was in Leiden, was hij verantwoordelijk voor het cultuurbeleid. Het optreden van 1op1 gaat vloeiend over naar de rap’n’rijms van Germen. In zijn gedicht ‘Leiden wil’ levert hij felle kritiek op het cultuurbeleid:

“Leiden wil geen Koppenhinksteeg
Leiden wil geen Haagweg 4
Leiden wil geen LVC
Leiden wil geen LVP
Leiden wil geen X
Leiden wil niks!”

Stephen Koelewijn van de X vertelt dan een mooi sprookje over de beslissingen van Pechtold en Hessing. Hij hoopt dat ze een wijze beslissing maken, anders wordt de cultuur uitgeblazen. Symbolisch blaast hij dan op zijn didgeridoo. De afsluiter van de avond is de zinderende stonerrock van Toner Low, die met hun bijna hypnotiserende gitaren een waardig slotstuk op het protestival zetten!
Toner Low

Meer informatie: Eva de Bakker, leiden@sp.nl

U bent hier