h

Motie voor RGL-referendum verworpen

28 december 2005

Motie voor RGL-referendum verworpen

De RijnGouweLijnVoor de RijnGouweLijn is nog geen geld vrijgemaakt. Dat is het enige winstpunt in het raadsdebat van 21 december. Het voorstel van de SP, gesteund door de hele oppositie, om een referendum te houden werd tegengehouden door de collegepartijen. Raadslid Birgitta Dolfing is verbijsterd over die gang van zaken.

Wel of geen tracékeuze?
Woensdagavond 21 december was het eindelijk zover: de gemeenteraad zou stemmen over de "Tweede Bestuursovereenkomst" van de Rijn Gouwe Lijn waarin het tracé door de Breestraat en de binnenstad centraal stond. In de voorafgaande weken was steeds meer verzet gekomen van tegen het tracé door de Breestraat. Het ging dan om de verkeersONveiligheid voor fietsers en voetgangers, twijfels over het grote gebruik van de RGL, aansluiting op het overige buslijnennet en de torenhoge kosten plus risico´s.

Het debat van woensdagavond kan eigenlijk alleen maar als teleurstellend worden bestempeld. SP-raadslid Birgitta Dolfing: "De collegepartijen doen alsof de mening van de inwoners van Leiden ertoe doet, terwijl in feite hun mening er helemaal niets toe doet! Enquêtes in het Leidsch Dagblad, bezoekers van het Waagdebat, ondertekenaars van handtekeningenlijsten van de Fietsersbond: de helft van de Leidenaren is tegen deze plannen. Dit alles wordt eenvoudigweg niet geloofd."

Collegepartijen PvdA, GL, D66 en VVD zijn zelf tevreden met voorstellen voor aanpassingen in het binnenstad tracé. Uitkomst van het debat is dan ook dat het college 'draagvlak' gaat creeëren voor hun plannen. Dolfing: "De PvdA gaat 'open maar niet 'blanco' de discussie in. Leuke woorden voor wat gewoon inhoudt, dat er een pro-campagne komt voor het binnenstad tracé."

Referendum
Birgitta Dolfing: "Wethouder Hessing van D’66 maakt het helemaal niet uit wat de Leidenaar denkt van het binnenstad tracé. Hij daagde de gemeenteraad uit een keuze te maken omdat we daarvoor zijn gekozen als stadsbestuurders, ook als dat betekent, dat we keuzes moeten maken waarvoor geen of onvoldoende draagvlak bestaat." Dit leidde tot verbijstering en ongeloof bij de oppositie. Birgitta Dolfing gaf de wethouder direct repliek: "Ik ben niet gekozen om Leidenaren beslissingen door de strot te duwen want ik ben een volksvertegenwoordiger!"

Het SP-voorstel voor een referendum over het traject werd slechts door de oppositie gesteund. Dolfing: "Het is duidelijk, dat met een discussie over het draagvlak onder de Leidenaren hiermee elke Leidenaar een fopspeen in de mond stopt. College en collegepartijen doen gewoon wat ze zich al hebben voorgenomen."

Uitstel kredietverlening
Toch waren collegepartijen en oppositie het eens met elkaar over uitstel van kredietverlening. Op basis van het schetsontwerp waaraan nog zoveel aanpassingen moeten worden gedaan kan geen krediet worden verleend. Eerst moet duidelijker zijn wat de kosten daarvan zijn. Er is vooralsnog geen geld gereserveerd voor de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn.

Verkiezingen
Wethouder Hessing gaf aan het eind nog de toezegging: "Als de RGL niet veilig kan worden aangelegd, komt hij er niet." SP-lijsttrekker Antoine Theeuwen zal dan ook de collegepartijen flink aanpakken tijdens de campagne. "Doordat het geld nog niet gereserveerd is, wordt de RGL een punt bij de volgende verkiezingen. Dan hebben Leidenaren de kans om hun mening over de RGL te laten horen."

Meer informatie: Birgitta Dolfing, b.dolfing@GemeenteAlkemade.nl

U bent hier