h

Versterkte popmuziek moet blijven

12 januari 2006

Versterkte popmuziek moet blijven

Sinds 2003 zijn er problemen met de geluidsisolatie van het Muziekhuis. In het Muziekhuis zijn poppodium Qbus, bar- en oefenruimten van LVP en de Muziekschool gevestigd. Dankzij acties van de SP in samenwerking met de betrokken organisaties werden de gebruikers van het Muziekhuis niet opgegeven en werd er naarstig door de gemeente naar alternatieven gezocht.Uit de laatste plannen van de wethouder cultuur Hessing blijkt echter dat er voor harde, versterkte popmuziek geen plaats meer is in Leiden buiten het LVC om.

In het nieuwe plan kunnen LVP, met bar en oefenruimten, en de lokalen van de Muziekschool blijven op hun huidige locatie als daar de nodige extra geluidsisolatie wordt bewerkstelligd. “Goed nieuws”, aldus SP’er Eva de Bakker, “dat is altijd onze inzet geweest bij onze acties, want we wisten dat het probleem van geluidsisolatie en de kosten daarvoor werden overdreven. Het is terecht dat LVP en de Muziekschool kunnen blijven.”

Voor de benedenzaal, de Qbus, heeft de wethouder andere plannen. Daarvoor ziet hij de Tuinzaal van Sociëteit de Burcht als geschikt alternatief, mits een verbouwing plaatsvindt om het pand ook daar geluidsisolerend te maken. In deze Tuinzaal kunnen dan ook concerten van de X, HotHouse en Stampod geprogrammeerd worden. “Gelukkig heeft de X weer een plaats gekregen, na anderhalf jaar dakloos geweest te zijn, is het goed dat ze weer kunnen programmeren voor de toekomst, “ zegt Eva de Bakker, woordvoerder cultuur voor de SP. “Maar bij deze oplossing in de Tuinzaal snijt het mes aan twee kanten. Enerzijds moet de huidige exploitant van de Burcht hiermee akkoord gaan, want de Tuinzaal heeft nu vooral een congresfunctie en er zijn af en toe zit-concerten. De uitstraling van de zaal zoals hij nu is wil de exploitant behouden. Anderzijds betekent dat voor de programmeurs van concerten dat zij uit zullen moeten gaan van een hele andere zaal als de Qbus van nu en alleen maar zit-concerten zullen kunnen programmeren. Dit betekent in de praktijk dat er voor harde, versterkte popmuziek géén ruimte meer zal zijn!” Zij vervolgt:”De wethouder heeft zich duidelijk niet aan zijn opdracht te houden om voor iedereen een oplossing te zoeken. Hij schrapt een muzieksoort omdat hem dat goed uitkomt en dat is voor de SP onacceptabel!”

Volgens wethouder Hessing kunnen er versterkte concerten gegeven worden in LVC of InCasa. “ Al maanden proberen betrokkenen en ik Hessing uit te leggen dat er in het laatste geval sprake is van een totaal ander publiek. Ten tweede heeft het LVC een grotere zaal dan de Qbus en met bands die in Qbus speelden, krijg je het LVC niet vol. Zij zullen verlies gaan leiden op die avonden. Bovendien zullen zowel LVC als Qbus barinkomsten mislopen,” vervolgt De Bakker, “Al met al een belachelijk plan van een wethouder die duidelijk niet weet hoe concerten en popmuziek in elkaar zitten.”

Meer informatie: Eva de Bakker, evadebakker@hetnet.nl

U bent hier