h

Debat in Professoren- en Burgermeesterswijk

7 maart 2006

Debat in Professoren- en Burgermeesterswijk

Op maandag organiseerde de Wijkvereniging Burgemeesters- en Professorenwijk een debat voor kandidaat-raadsleden uit die wijken. Alle partijen behalve Duurzaam Nederland waren aanwezig. De SP werd vertegenwoordigd door Roos van Gelderen, de nr.2 op de kieslijst. Er werd voor en na het debat een stemming gehouden, en van de honderdzoveel aanwezigen kreeg de SP eerst 21, en toen 22 stemmen. Omgerekend goed voor 8 zetels ;+)
"Roos

Er waren ruim honderd mensen naar de discussie gekomen, dus de avond was sowieso een groot succes! De gespreksleider legde de sprekers het vuur aan de schenen over onder andere parkeerbeleid, inspraak, Park Cronestein, een Leidse rondweg al dan niet via de Kanaalweg, en ook de RijnGouweLijn kwam langs. De discussie was wel moeilijk, omdat er maar liefst twaalf kandidaat-raadsleden waren. Bovendien waren veel partijen duidelijk bang om on-populaire dingen te zeggen zo vlak voor de verkiezingen. De gespreksleider wist verschillende politici dan ook te verleiden tot uitspraken, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat ze ook echt bewaarheid zullen worden. Met name de PvdA-kandidaat had het moeilijk toen hij probeerde de verdedigen dat zijn partij vóór het betrekken van Leidenaren bij beslissingen is. Er was echter nog geen enkel contact geweest met de wijkvereniging over het bestemmingsplan voor de Professoren- en Burgemeesterswijk dat nu ontwikkeld wordt.

Het debat werd minder fraai toen het over de RGL ging. Na veel ge-ja-mits en nee-tenzij van allerlei partijen, werd de sprekers gevraagd wie van hen er vóór een referendum over de trajectkeuze van de RGL was, als dat eind 2006 zou plaatsvinden. Tot ieders verbazing staken alle sprekers hun hand omhoog! Het publiek trapte natuurlijk niet in deze trieste verkiezingsretoriek van VVD, PvdA, CDA en D66. Dat bleek ook bij de stemming aan het eind van het debat: geen van die partijen kreeg 10 of meer stemmen, sommigen zelfs veel minder. De SP en de ChristenUnie hielden wél een eerlijk en duidelijk betoog, en met name de CU kreeg hiervoor alle lof, met maar liefst 32 stemmen! 11 Zetels dus als de aanwezigen het alleen voor het zeggen zouden hebben.

Roos van Gelderen wist genoeg van de spaarzame tijd te krijgen om duidelijk te maken wat de plannen van de SP zijn, in de stad en in de Burgemeesters- en Professorenwijk. Dat bleek ook aan het eind van de avond: de SP liet samen met de CU alle andere partijen ver achter zich, met 22 stemmen.
"drukbezocht
"Roos
"het

U bent hier