h

Demonstreer mee voor de rechten van huurders!

24 maart 2006

Demonstreer mee voor de rechten van huurders!

DUS!Iedereen weet hoe slecht het is gesteld met het aantal betaalbare woningen in Leiden. Er is de afgelopen jaren heel veel gesloopt, en nauwelijks bijgebouwd. Als het aan minister Dekker ligt, wordt deze situatie de komende jaren nog veel erger. Want de maatregelen die zij wil invoeren zullen ervoor zorgen dat de huur van veel woningen al vanaf 1 juli 2006 flink gaat stijgen. Daarom organiseert de landelijke SP samen met de Woonbond en tien andere maatschappelijke organisaties op zaterdag 8 april een demonstratie: houd huren betaalbaar! De demonstratie begint om 13.00 uur op de Dam in Amsterdam. De Leidse SP gaat er natuurlijk ook heen. We nemen de trein van 12:01 naar Amsterdam vanaf Leiden Centraal.

Minister Dekker van VROM wil meer marktwerking in de huursector. Zij stelt voor een kwart van alle huurwoningen te liberaliseren, wat betekent dat de huur ervan wordt vrijgegeven. De huidige huurders van de ruim 600.000 woningen die geliberaliseerd worden, verliezen na 2009 alle wettelijke bescherming tegen extreme huurprijzen en huurverhogingen! Dit is de zoveelste totaal onredelijke liberalisering, die wel meer vrijheid betekent voor kapitaalkrachtigen (huizenbezitters in dit geval) om andere mensen uit te zuigen, maar juist een beperking van de vrijheid is van minder draagkrachtigen. Hoe deze maatregelen ooit zouden moeten leiden tot een evenwichtigere woningmarkt is een raadsel, want ze verergeren het probleem alleen maar. Alleen als er heel veel mensen als gevolg van de huurverhogingen naar kartonnen dozen of naar België verhuizen, wordt het beoogde effect gerealiseerd.

Meer marktwerking in de huursector betekent meer dan die huurliberalisatie. Ook huurders waarvan de woning niet wordt geliberaliseerd krijgen met hogere huurverhogingen te maken dan de afgelopen jaren, te beginnen op 1 juli 2006. En huurders met huurtoeslag worden niet ontzien, want ook zij betalen een hogere huurverhoging uit eigen zak. Bovendien wordt de komende jaren nog verder op de huurtoeslag gekort.

Wat gaan de huurplannen concreet voor u betekenen?

  • Op 1 juli 2006 kunt u meteen een huurverhoging van 3,2 procent verwachten. Komt uw woning in aanmerking voor liberalisatie, dan kan dat zelfs 3,7 procent zijn.
  • De jaren daarna wordt de huurverhoging elk jaar nog hoger, tot wel 4 procent boven op de inflatie in 2009.
  • Ontvangt u huurtoeslag, dan krijgt u op 1 juli 2006 én een hogere korting van € 17,05 per maand voor de kiezen én moet u ook een forse huurverhoging uit eigen zak betalen.
  • Woont u in een te liberaliseren huurwoning, dan kan de verhuurder vanaf 2010 elke huurverhoging vragen die hij wil, behalve bij zittende huurders. Voor nieuwe huurders kan de huur van de woning dan zelfs worden verdubbeld of verdrievoudigd!
  • Huurt u een woning met een hoge woz-waarde, dan bestaat het risico dat deze op 1 januari 2007 volledig wordt geliberaliseerd en dat u dan meteen alle wettelijke bescherming kwijt bent.
  • Liberalisatie betekent ook dat de huurcommissie niet meer kan worden ingeschakeld bij conflicten over de hoogte van de huurprijs of over de jaarlijkse huurverhoging. Niet voor geschillen over de afrekening van de servicekosten. En ook niet voor een huurverlagingsprocedure bij ernstige onderhoudsgebreken.
  • Het ergste is nog wel dat u zult moeten verhuizen als u de huur niet meer kunt betalen. Waar naartoe is de vraag, want tegen die tijd zijn er nauwelijks nog goedkope en betaalbare huurwoningen.

MAAKT U ZICH OOK GROTE ZORGEN?

Demonstreer dan mee, en ga op 8 april mee naar Amsterdam!

www.houdhurenbetaalbaar.nl
Nederlandse Woonbond
www.StopDekker.nl
www.degrotebeweging.nl

U bent hier