h

Leiden kleurt rood - Analyse van de overwinning

9 maart 2006

Leiden kleurt rood - Analyse van de overwinning

De volledige verkiezingsuitslagen zijn bekend. De SP won overtuigend de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen dinsdag. De winst zat vooral in de Professoren / Burgemeesterswijk, waar de SP in een aantal stembureau's de grootste partij was. Lees verder voor de complete analyse...
SP stemmers per wijk

Stem tegen de RGL
De hoogste score haalde de SP - verrassend genoeg - in de Professoren / Burgemeesterswijk. In deze wijk is de SP traditioneel zwak, maar mede door de RijnGouweLijn zijn veel bewoners van de wijk overgestapt naar de SP. Een groot deel van de winst komt doordat STOOM, een bewonersgroep die zich tegen de RijnGouweLijn verzet, duizenden pamfletten heeft verspreid met de oproep om SP of ChristenUnie te stemmen.

Politiek correspondent Job de Kruiff van het Leidsch Dagblad concludeert dan ook: "Stem tegen de RGL, stem SP". Antoine Theeuwen moet dat beeld toch enigszins nuanceren. "We hebben veel te danken aan ons heldere standpunt over de RGL. Maar zoals in het nieuws ook terecht staat: Buiten het stadhuis laten we waanzinnig veel zien."

Terug in Leiden-Noord
Sloop in Leiden Noord
Niet alleen heeft de SP een compleet nieuwe achterban aangeboort met de winst in het zuid-oosten van de stad. De 'klassieke' achterban van de SP uit Leiden-Noord is terug bij de partij. Antoine Theeuwen, lijsttrekker van de SP: "In Noord is er de afgelopen jaren verschrikkelijk veel gesloopt. Toch hebben wij recentelijk bij de Molenstraat laten zien dat sloop ook te stoppen is. Daardoor zijn wij voor veel mensen een serieus alternatief geworden. Iemand zij zelfs laatst tegen me: Toine, door mensen als jij krijg ik weer vertrouwen in de politiek!"

Voorkeurstemmen
Zowel Roos van Gelderen als Eva de Bakker zijn door de Leidenaren gekozen met voorkeurstemmen. Roos van GelderenRoos is heeft zelfs een waanzinnge 2,500 stemmen op haar naam, goed voor 2 zetels. "Ik heb twaalf jaar lang in het welzijnswerk gewerkt, dus ik denk dat veel mensen mij kennen. Daarnaast is onze grote winst geboekt in de wijk waar ik woon: de Professorenwijk. Maar voor mij is dat niet het belangrijkste: je moet alle stemmen bij elkaar optellen. En dan hebben we 7 zetels!"

Eva de Bakker Eva de Bakker kreeg veel positieve reacties op haar inzet voor de Leidse cultuur. "Samen met de Leidse popmuzikanten hebben we het afgelopen jaar vaak ons geluid laten horen. Van veel muzikanten hoorde ik dat ze op mij gestemd hebben. Het is fantastisch dat ik zoveel steun heb, nu wil ik ook echt iets in de raad bereiken."

Groter dan de VVD
Tot ieders verbazing is de VVD, na jarenlange hegemonie, van de troon gestoten. De tweede partij van Leiden is sinds dinsdag 7 maart de Socialistische Partij. VVD-lijsttrekker Leendert de Lange erkende sportief zijn verlies: "Ik wil de SP feliciteren met hun winst." D'66 had het een stuk moeilijker met hun zware verlies. De Democraten kelderden van 5 naar 2 zetels en komen daarmee niet meer terug in het College. Bekende Leidenaar Aad van der Luit is nog wel met voorkeurstemmen gekozen.

PvdA schurkt tegen SP aan
De andere grote winnaar, de Partij van de Arbeid, schurkt al direct op de verkiezingsavond tegen de SP aan. "Welkom in Havana aan de Rijn," waren de eerste woorden van PvdA-lijsttrekker Marije van der Berg. De uitslag geeft duidelijk een voorkeur aan voor een links college. Op maandag 13 maart zullen de lijsttrekkers van alle partijen op bezoek gaan bij burgemeester Lenferink. Dan zal verder over coalitievorming gesproken worden.

Download de complete uitslag (PDF).
Uitslagenpagina

U bent hier