h

Rademaker (SP) stelt vragen over Woonzicht.nl

29 maart 2006

Rademaker (SP) stelt vragen over Woonzicht.nl

Woonzicht.nl
SP-raadslid Louk Rademaker stelt vandaag schriftelijke vragen over het nieuwe woningaanbodsysteem Woonzicht.nl. Eerder deze maand werd bekend dat er veel problemen waren bij de inschrijving, en toen hebben PvdA en SP al aangedrongen op een snelle oplossing. Het grootste gedeelte van de mensen dat nu staat ingeschreven bij een woningcorparatie heeft zich nog niet ingeschreven bij Woonzicht.nl, deels omdat veel mensen niet weten dat dat moet, en deels vanwege technische en administratieve problemen met het nieuwe systeem Rademaker: “Door de chaos bij Woonzicht.nl dreigen veel woningzoekenden hun opgebouwde rechten te verliezen.”

Oorspronkelijk zouden Leidse huurders zich vóór 1 april in moeten schrijven. Door de problemen is die deadline vorige week uitgesteld, maar duidelijkheid daarover ontbreekt. “Zelfs vier dagen voor 1 april ontbreekt nog elke vorm van informatie op de website,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker. “De rechten van alle woningzoekenden moeten gewoon behouden blijven. De politici van de regiogemeentes en de woningcorporaties moeten snel samen een oplossing bedenken waarin dat geregeld wordt.”

Vooral ouderen worden de dupe van de nieuwe regeling. Zij hebben veelal geen internet, en kunnen zich daardoor niet inschrijven bij Woonzicht. Rademaker: “Woonzicht heeft behalve het internet-adres geen contactgegevens. Dat wil de SP graag anders: zeker voor de ouderen moet het inschrijven ook ‘gewoon’ op papier kunnen.”

Woningaanbod in Leiden.

Starters komen ook in de knel. In het nieuwe systeem hebben starters minder kans op een woonruimte, doordat zij zelf nog niet in een huurhuis wonen en dus geen woonduur hebben, die omgezet kan worden in de ‘woonwaarde’ binnen het nieuwe systeem. “Om die pijn te verzachten zou gedurende het eerste jaar 20% van de vrijgekomen woningen naar starters gaan. De woningcorporaties blijken daar echter nog geen concrete plannen voor te hebben. Daar zal ik dus ook vragen over stellen.”

Rademaker hoopt voor 11 april antwoord te krijgen van de wethouder. “Dan is er tenminste duidelijkheid voor de Leidse huurders en woningzoekenden. Die avond is er meteen een vergadering van een raadscommissie, zodat we snel verder kunnen werken aan het veiligstellen van de rechten van huurders."

Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl
Woonzicht.nl

U bent hier