h

Werkbezoek aan Scheltemacomplex van Jonas en De Bakker

23 april 2006

Werkbezoek aan Scheltemacomplex van Jonas en De Bakker

Afgelopen zaterdag waren raadsleden uitgenodigd om kennis te maken met de oude dekenfabriek Scheltema. Namens de SP waren wethouder Cultuur Paul Jonas en raadslid Eva de Bakker aanwezig. Voor Eva was het een hernieuwde kennismaking: “De eerste keer dat ik in het Scheltemacomplex was, lekte het dak en moest je oppassen dat je niet door de vloer zakte. Toen was er alleen nog sprake van ideeën en visies. Daarna ben ik naar de theatervoorstelling ‘Wol’ geweest. Maar nu ik driekwart jaar later weer in Scheltema ben, herken ik het bijna niet terug.”
Tweede verdieping van de theaterzaal van het Scheltema complex.
Tweede verdieping van de theaterzaal van het Scheltema complex.

De laatste tijd is het Scheltemacomplex negatief in het nieuws door een verbouwingstekort van 1,2 miljoen euro. Architect Reinier Verbeek heeft gezegd in een vroeg stadium dit aangegeven te hebben bij de verantwoordelijken. Paul Koek (theatermaker), Jette Bolten (directrice Lakenhal) en cultuurwethouder Paul Jonas. De (hernieuwde) kennismaking met het Scheltemacomplex was dan ook bedoeld om te zien wat en hoe er was verbouwd. Met andere woorden, de positieve kant en de potentie van het gebouw werd getoond. “Leiden had behoefte aan een centrum voor actuele kunst en dit gebouw heeft ontzettend veel potentie,” aldus Eva de Bakker. Ook wethouder Jonas benadrukte de potentie van het pand en de programmering. Directeur van de Lakenhal Jetteke Bolten geeft aan dat moderne kunst niet zonder oude kunst kan en vice versa.

Hier komt het restaurant in Scheltema.
Hier komt het restaurant in Scheltema.

Daarnaast heeft Leiden in het Scheltemacomplex nu een volwaardig ensemble gekregen in de groep de Veenfabriek onder leiding van Paul Koek. Zij waren onder meer verantwoordelijk voor de theater- en muziekvoorstellingen ‘Wol’ en ‘Superville’. Het is de bedoeling dat de repetities van het theatergezelschap openbaar worden voor publiek. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor exposities en horeca. Ook is er een collegezaal. Kortom mogelijkheden te over in een gebouw wat de uitstraling heeft van een oude fabriek, maar met de gemakken van de moderne techniek.

Expositie bij het oude kantoor van Scheltema.
Expositie bij het oude kantoor van Scheltema.

U bent hier