h

IN MEMORIAM: Hans van Dam

22 mei 2006

IN MEMORIAM: Hans van Dam

Hans van Dam
Op zaterdag 20 mei jongstleden is voormalig SP-raadslid Hans van Dam overleden. Hij is 65 jaar geworden. De SP condoleert alle nabestaanden met dit verlies. De begrafenis vindt plaats op vrijdag 26 mei a.s. in Enkhuizen. Daaraan voorafgaand is er een kerkdienst in de Hartebrugkerk, aanvang 11 u.

Hans van Dam, geboren in Vlaardingerambacht op 10 januari 1941 was in zijn werkzame leven o.a. directeur van de Leidse Schouwburg. Na zijn arbeidsongeschiktverklaring heeft hij zich met tal van vrijwilligersactiviteiten beziggehouden waaronder ‘De Zonnebloem’ en ‘Tafeltje dekje’. Hans was eerst lid van de Evangelische Volkspartij, maar maakte de overstap naar de SP omdat hij vond dat die partij ‘het dichtst bij de gewone man zit’, zoals hij dat zelf zo vaak uitdrukte. We kennen Hans vooral als jarenlang actief SP lid, een socialist die zijn geloof nooit heeft weggestopt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 volgde hij in juni 1999 de naar de 1e kamer vertrokken Driek van Vugt op als raadslid voor de SP afdeling Leiden. Hij was zeer verbonden met de stad. In de raad was hij lid van de commissies EZ (Economische Zaken), EV (Economie en Verkeer) en vice-voorzitter van de commissie SI (Sociale Infrastructuur). Hij nam vanuit de commissies deel aan diverse werkgroepen, zoals werkgroep Ouderen, WWB en GVVP. Daarnaast heeft hij de SP op een groot aantal gebieden vertegenwoordigd.

In september 2004 stapte hij uit de raad. Zijn eigen woorden hierbij waren dat “Politieke krachten binnen de SP, zeker niet binnen de raadsfractie, het hem recent onmogelijk maakten nog verder deel uit te maken van de raad”.
Hans was een eigenzinnige man met een droge humor, maar bovenal een levensgenieter, altijd in voor een goed glas port.
Hans heeft diverse operaties ondergaan, had naast een niet goed functionerend hart ook problemen met longen en nieren en was de laatste tijd slecht ter been. Zijn kwakkelende gezondheid weerhield hem er de laatste jaren van zich honderd procent in te zetten voor de SP.
In februari 2006 kwam hij terecht op de afd. Intensive Care van het LUMC vanwege complicaties na een interne bloeding. Die afdeling heeft hij eigenlijk nooit meer verlaten.
Na een langdurig ziekbed is gehoor gegeven aan de uitdrukkelijke wens van Hans om niet onnodig lang uitzichtloos te lijden, maar vredig in te mogen slapen.

Op zaterdag 20 mei in de ochtend is hij rustig heengegaan. Hans is 65 jaar geworden.
De begrafenis vindt plaats op vrijdag 26 mei a.s. in Enkhuizen. Daaraan voorafgaand is er een kerkdienst in de Hartebrugkerk, aanvang 11 u.

U bent hier