h

ROC Lammenschans

12 mei 2006

ROC Lammenschans

Donderdag 11 mei stond in de commissie Ruimte en Bereikbaarheid de nieuwbouw van het ROC bij station Lammenschans op het programma. De plannen van het ROC krijgen veel kritiek uit de Burgemeesters- en Professorenwijk, omdat het gebouw erg hoog is; maar liefst 47 meter op het hoogste punt. Dit project is de afgelopen 5 jaar onder de verantwoordelijkheid van wethouder Hillebrand onwikkeld. De plannen zijn klaar, en de commissie moest besluiten of er doorgegaan mag worden met het realiseren van de nieuwbouw.ROC vanaf het zuiden

Het ROC en het Da Vinci-college willen samen bij station Lammenschans een gebouw neerzetten, waar 5000 leerlingen les kunnen krijgen, en 1400 mensen werken. De plannen zijn een typisch Hillebrand-product: groots, en tot stand gekomen zonder de alternatieven die door buurtbewoners zijn aangedragen echt serieus te nemen. Van de gemeente heeft het ROC vijf jaar geleden een zogenaamde bouwenvelop meegekregen, een doos van bepaalde afmetingen, waarbinnen het ROC een gebouw moest laten ontwerpen. De envelop is nooit echt het onderwerp van inspraak geweest, maar het ontwerp zelf wel. Het ROC heeft de plannen naar aanleiding van de inspraak behoorlijk bijgeschaafd, maar doordat de bouwenvelop hoog, lang en smal was, kwam daar niet iets uit wat voor de buurtbewoners acceptabel was.

Nu moest de commissie besluiten of het plan door de beugel kon. Hoewel het technisch allemaal wel in orde is, is er met de wensen van de bewoners te weinig rekening gehouden. En hoewel het gebouw aan de zuidkant van het spoor staat, werpt het soms toch zijn schaduw op een aantal huizen aan de Melchior Treuplaan. Voor de SP waren dit redenen om tegen te stemmen, maar dit zou zulke vervelende gevolgen hebben voor het ROC, dat we toch voor hebben moeten stemmen. Om de buurt tevreden te stellen zou het ROC namelijk een heel ander gebouw moeten ontwerpen, met alle kosten en vertraging van dien. Nog afgezien van hogere kosten voor meer grond, zou dat betekenen dat er zeker 10 miljoen euro door het toilet gespoeld zou worden, en de twee scholengemeenschappen tenminste 2 jaar vertraging zouden oplopen bij het realiseren van de plannen. Omdat dit gemeenschapsgeld is, en gezien het maatschappelijk belang van de scholengemeenschap, heeft de SP met frisse tegenzin voor gestemd.
De maquette van het ROC-gebouw

Meer informatie: Julian van der Kraats, julianus@wanadoo.nl

U bent hier