h

SP-campagne "Wereld Delen" start in Leiden

12 mei 2006

SP-campagne "Wereld Delen" start in Leiden

Wereld DelenOp maandag 22 mei, om 19:30 uur in het Lipsius, zal SP-kamerlid Harry van Bommel de campagne "Wereld Delen" in Leiden starten. De campagne brengt discussie naar de universiteiten: Hoe kunnen armoede en onderontwikkeling worden bestreden in een globaliserende wereld?

Wereld Delen: Eén Wereld of Geen Wereld
Hoewel de westerse landen al zo’n 50 jaar ontwikkelingshulp aan arme landen geven, lukt het maar niet om honger en armoede uit te bannen. Is de hulp niet effectief? Geven we te weinig? Of is er iets anders aan de hand? Het debat hierover is te belangrijk om alleen in Den Haag, Brussel en Genève te voeren. Ieder weldenkend mens zou een bijdrage moeten leveren om een minder ongelijke verdeling van de wereld dichterbij te brengen. In de woorden van de in El Salvador omgekomen documentairemaker Koos Koster: “Het feit van overleven verplicht”.

De campagne Wereld Delen brengt de discussie naar de universiteiten. Na een korte inleiding gaat Harry van Bommel, Tweede-Kamerlid voor de SP, het debat aan met de zaal. Hoe kunnen armoede en onderontwikkeling worden bestreden in een globaliserende wereld?

Grenzen open, ontwikkeling op slot?
Ook een vertegenwoordiger van een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie zal aan het debat deelnemen. Hij geeft daarbij een toelichting op de Economic Partnership Agreements, vrijhandelsverdragen die EU-landen willen afsluiten met hun voormalige koloniën. Leidt het openen van de grenzen tot sociaaleconomische ontwikkeling? Of worden ongelijkheid, armoede en honger er juist door bevorderd? Is er sprake van gelijkwaardige handelspartners? Of van neo-kolonialisme?
Denk en discussieer mee over de strijd tegen honger en armoede.

Sprekers:
Harry van Bommel (Tweede-Kamerlid SP)
Stefan Verwer (IUCN)
Voorzitter:
dr. José van Santen (onderzoekster en docente Ontwikkelingsproblematiek Universiteit Leiden)
Datum: 22 mei 2006
Zaal: Lipsiusgebouw zaal 028
Cleveringaplaats 1, Leiden
Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Download de flyer (pdf)

U bent hier