h

SP levert forse kritiek op plannen Leiden-Noord

10 mei 2006

SP levert forse kritiek op plannen Leiden-Noord

SP-raadslid Louk Rademaker heeft gisteravond forse kritiek geuit op de nieuwbouwplannen in Leiden-Noord. “In totaal is slechts 6% van de nieuwbouw in de betaalbare sector. Daarnaast worden goede huizen gesloopt, terwijl er nooit is gekeken naar de staat van de woningen.” De plannen worden nog eens onder de loep genomen door het college, en verder besproken in juni. Een overzicht van de plannen en de kritiek van de SP.

Het nieuwe Kooiplein volgens de huidige plannen.
Het nieuwe Kooiplein volgens de huidige plannen.

Wat zijn de plannen?

Kort na de verkiezingen presenteerde toenmalig wethouder Hillebrand een enorm plan om Leiden-Noord op de schop te gooien. De grootste plannen gaan over twee plaatsen.

  • Groenoordhallen
    De hallen worden afgebroken en op die plaats komt een nieuwe woonwijk. Volgens de plannen moeten 75 huizen gesloopt worden, tegenover 703 nieuwe gebouwde huizen. Ook moet er ruimte komen voor 1000 nieuwe banen. Naast deze nieuwe woonwijk komt er een groene overkluizing over de Willem de Zwijgerlaan.

De groene overkluizing bij de Groenoordhallen.
De groene overkluizing bij de Groenoordhallen.

  • Kooiplein
    Bij het Kooiplein moet de Willem de Zwijgerlaan ondertunnelt worden. Daarbovenop komt een nieuw winkelcentrum met 215 nieuwe banen. Tegenover de sloop van 118 woningen staat nieuwbouw van 564 appartementen.

Wat is de kritiek van de SP?

De SP heeft zich altijd sterk gemaakt voor betaalbare woningen. Dit moet vastgelegd worden in bouwafspraken. In deze plannen is slechts sprake van netto 6% betaalbare huurwoningen. Ter vergelijking: De Leidse Woonvisie wil graag 20% betaalbare nieuwbouw, het verkiezingsprogramma van de SP spreekt van 30%. Volgens SP-raadslid Rademaker is er genoeg ruimte in het plan om deze percentages wél te halen.

Goede woningen in de Bernhardstraat staan op de slooplijst.
Goede woningen in de Bernhardstraat staan op de slooplijst.

Daarnaast wordt el volstrekt onterecht gesloopt. Zelfs de planmakers moeten bekennen dat er nooit naar de kwaliteit van de 118 appartementen in de Coenhof, Bothstraat, Willem de Zwijgerlaan en de Bernhardstraat is gekeken. Toch moeten ze gesloopt worden. Daarnaast krijgen corporaties een blanco cheque om nog eens 166 woningen te slopen. De SP gaat alleen akkoord met sloop als de woningen een slechte staat verkeren en de bewoners met sloop akkoord gaan. Deze plannen zijn daarom onacceptabel.

De flat van de Coenhof.
De flat van de Coenhof.

Hoe gaat het nu verder?

In de commissievergadering Ruimte en Bereikbaarheid is fel gediscussieerd over deze plannen. Wethouder Witteman zal de komende maand de kritiek goed bekijken en onderzoeken of de nieuwbouwplannen nog bijgestuurd moeten worden. In juni zal de gemeenteraad een beslissing nemen. De SP zal voor die tijd alle alternatieven duidelijk naar voren brengen.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier