h

Werkgroep over verzelfstandiging van het openbaar onderwijs

31 mei 2006

Werkgroep over verzelfstandiging van het openbaar onderwijs

In de raadscommissie Onderwijs en Samenleving van 16 mei jl is een werkgroep ingesteld om de verzelfstandiging in het openbaar onderwijs richting te geven. Dit proces van verzelfstandiging is in 2002 al ingezet, omdat in het vorige college-akkoord is afgesproken. Namens de SP zal raadslid Eva de Bakker deel nemen aan de werkgroep. Inmiddels is er al een eerste interessante bijeenkomst geweest.

Uit deze eerste bijeenkomst bleek vooral dat er behoefte is aan geluiden vanuit het veld. Daarom zal de werkgroep proberen een hoorzitting te organiseren om besturen, leraren en bijvoorbeeld medezeggenschapsraden aan het woord te laten over verzelfstandiging en de voor- en nadelen voor hun school.

Eva de Bakker wees in de bijeenkomst op het feit dat de raad eigenlijk nog nooit haar toestemming heeft gegeven voor de verzelfstandiging, waar de SP sceptisch tegen aan kijkt. “Ons bereiken negatieve geluiden van leraren die tegen de verzelfstandiging zijn,”aldus De Bakker. “De afgelopen jaren is de gemeente ervan uitgegaan dat verzelfstandiging de beste weg is, maar dit is nooit als zodanig door de raad uitgesproken. Wel zijn door de wethouder allerlei processen in gang gezet, waardoor scholen en besturen al volop bezig zijn met verzelfstandigen. Het is niet de bedoeling deze processen te frustreren, maar ik wil graag weten waarom welke stappen zijn genomen.” De Bakker vervolgt: “Ik hoor graag álle kanten, de voor- en de nadelen, zodat de SP een goede afweging kan maken.” De andere aanwezigen van de werkgroep (VVD, GroenLinks, PvdA, SLO en CDA) waren het hiermee eens.

Reageer op: eva.debakker@gmail.com

U bent hier