h

De Leidse Poort gekraakt

30 juli 2006

De Leidse Poort gekraakt

"Nou??!!??"
Afgelopen vrijdag heeft de actiegroep Woonstrijd en de Leidse Kraakgroep de Leidse Poort gekraakt. Dit is het 7 verdiepingen tellende pand tegenover het Centraal Station waar vroeger o.a. Thuiszorg Groot Rijnland was gevestigd. Na jaren van leegstand heeft Woonstrijd het gekraakt. SP-wethouder en loco-burgemeester Paul Jonas was zaterdagochtend meteen ter plaatse. SP-raadslid Eva de Bakker volgde een paar uur later om steun te betuigen. Zij zal in samenwerking met David, van de actiegroep Woonstrijd, een ontvangst voorbereiden voor raadsleden en leden van het college.
"speculatie

Paul Jonas is vanmorgen langs gekomen om zich te laten informeren over de kraak en de plannen voor het pand. De actieproep heeft hem de plannen uit de doeken gedaan. Uit het persbericht van de actiegroep:

“Actietour tegen het kraakverbod van start met kraken pand van speculant Van de Putte. Kantoorflat tegenover Leiden CS zal in een week tijd worden getransformeerd tot vrijplaats.

Zojuist hebben actievoerders de kantoorflat op de hoek van het Stationsplein en het Schuttersveld in Leiden gekraakt. Het pand, dat zich pal naast het befaamde gat van Van de Putte bevindt, is in erfpacht bij Bonavella Holding B.V. dat van dezelfde speculant is. De kraakactie, die tevens het startsein vormt van een actietour door heel Nederland, richt zich behalve tegen de rol die speculanten als Van de Putte spelen, ook tegen het door kabinet Balkenende II voorgenomen kraakverbod. De actievoerders zijn van plan om gedurende de rest van de week acties te blijven voeren en het vernielde gebouw in een week tijd om te vormen tot een sociaal centrum dan wel vrijplaats waarin de Multipleks met ondermeer al haar huidige projecten een nieuw onderdak zal vinden.”

Het kraakpand Multipleks is momenteel gevestigd naast de Aldi en de toekomst ervan is onzeker. In de Multipleks zijn o.a. een veganistisch eetcafe, een bakfietsenwerkplaats en kamers aanwezig.

Het werd zeer gewaardeerd door de actiegroep dat de wethouder/ loco-burgemeester zich zo snel op de hoogte heeft laten brengen van de huidige situatie. Zo vernam ook SP-raadslid Eva de Bakker: ”Het is heel fijn dat Paul zo rap is komen kijken. Verder hoor ik positieve geluiden voor dit initiatief van verschillende kanten. Meerdere buurtbewoners en mensen die er vroeger hebben gewerkt zijn blij dat er weer wat gebeurt. De mensen van de actiegroep nemen ook de tijd om het uit te leggen aan voorbijgangers die zich afvragen wat er aan de hand is. Dat is een goed begin.”
"Paul
Wethouder Paul Jonas bij de ingang. Daarboven een spandoek gericht tegen de speculant die eigenaar is van het pand

“Leiden heeft zich als gemeente tegen het kraakverbod van minister Dekker (VVD) uitgesproken, op aandringen van de SP,” vervolgt De Bakkker, “Het pand de Leidse Poort staat al jaren leeg en te verkrotten. Er zijn al weleens mensen ingeslopen, die vernielingen hebben aangericht in het pand. En vervolgens gebeurt er wéér niets met zo’n gebouw. Er zijn in Leiden zoveel studenten op zoek naar een kamer of mensen die hun huur niet kunnen betalen, voor hen is het zuur te zien dat een pand van 7 verdiepingen leeg staat. Ook zullen er leuke culturele initiatieven plaats gaan vinden, als het pand weer een beetje is opgeknapt. Er wordt momenteel hard gewerkt!”

“Het pand dat achterblijft,de oude Multipleks, daar zouden vluchtelinggezinnen -al dan niet tijdelijk- kunnen worden ondergebracht. Een goed signaal om af te geven aan minister Dekker én minister Verdonk!” aldus Eva de Bakker.

Volgende week zal een ontvangst plaats vinden voor de Leidse politiek, zodat iedereen zich op de hoogte kan stellen van de ontwikkelingen. Eva de Bakker en David, van de actiegroep, hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

"de
Mooi uitzicht op het gat van Van der Putte, nu verstopt achter het "schaamscherm". Een professionele hovenier zal zich gaan bezighouden met het creëren van een oud-hollandsch moeras ter plekke

"achterkant"
De achterkant van het "schaamscherm"

"Eva!"
Eva de Bakker bij het provisorische eetgedeelte op de tweede. Op de eerste wordt nu gewerkt aan een publiek toegankelijke keuken en eetgelegenheid

"ingang"
De deur naar de hoofdingang

"WIP"
Work in progress

"2
Over een week is dit een bar

woonstrijd.org
Meer informatie: Eva de Bakker, eva.debakker@gmail.com

U bent hier