h

SP-fractieleden bezoeken daklozen

8 juli 2006

SP-fractieleden bezoeken daklozen

De BakkerijDe afgelopen maand heeft een aantal fractieleden van de Leidse SP een bezoek gebracht aan vier Leidse instellingen voor daklozen, namelijk De Zaak, De Bakkerij, het Slaaphuis en De Schuilplaats. Hieronder een verslag van de verschillende fractieleden, met een aantal foto's.

Roos van Gelderen was ontdaan over de leefomstandigheden voor zowel bewoners als medewerkers in het Slaaphuis. Luchtventilatie en andere basisvoorzieningen ontbreken daar. Daarnaast vond zij het onverteerbaar dat de doorstroming in de zorg stagneert, waardoor een aantal mensen al langer dan een jaar in de opvang woont. De versnipperde wijze waarop deze problematiek benaderd wordt, riep bij haar veel vragen op. Wél aangenaam getroffen was zij over de motivatie van de mensen op de werkvloer die ondanks de problematiek van de daklozen volharden in een positieve houding.

Eva de Bakker was verrast door het fantasierijke uiterlijk van de Zaak. Dat mensen ondanks hun belabberde leefomstandigheden er toch in slagen zoveel werk te steken in het uiterlijk van hun voorziening, vond ze erg hoopgevend. Een gesprek met Ton van de Dop op de Zaak riep vragen op over de doorstroming van vrijwillers uit de doelgroep naar reguliere banen.

Schilderatelier De Zaak
Schilderatelier in De Zaak

Antoine Theeuwen erkende dat hij met deze bezoeken slechts even door een kiertje in de wereld van de daklozen had gekeken. Ofschoon de maatschappij deze mensen als paria’s bekijkt was het hem toch vooral duidelijk geworden dat de behoeften van daklozen niet verschillen van de andere mensen. Hij was getroffen door de fotogalerij in de Schuilplaats waar de portretten hangen van alle bezoekers. Deze galerij plus een cadeau met hun verjaardag geeft ze het gevoel dat hun bestaan door iemand opgemerkt wordt. Zo vond hij ook het verhaal over de fitnessclub bij de Zaak een prima voorbeeld van hoe je deze mensen met simpele dingen uit hun isolement kan halen. Wat hem verder opvalt is het ontbreken van een rode draad in het hele circuit van opvang en zorg.

Wat wil de SP op korte en op lange termijn concreet met deze indrukken doen?

Korte termijn

Antoine vindt dat de SP, nu het in het College zit, het voortouw moet nemen iets voor deze mensen te doen. Op korte termijn moeten de omstandigheden in het Slaaphuis verbeterd worden. In het college-akkoord is afgesproken dat er komende winter genoeg slaapplaatsen moeten zijn en wethouder Welzijn Gerda van den Berg zal daar zeer binnenkort op worden aangesproken. Het is ook noodzakelijk om duidelijkheid te krijgen over het aantal mensen dat in aanmerking komt voor deze voorziening. De getallen die genoemd worden verschillen nogal per instelling.

Daarnaast acht men het van groot belang regelmatig contacten te onderhouden met de daklozen. De SP gaat hierbij uit van de wensen en behoeften van de doelgroep zelf en niet alleen van wat zij voor hen kan verzinnen. Om dit te realiseren wil de SP op gezette tijden de Zaak en de Bakkerij bezoeken om de daklozen kwesties aan de politici voor te laten leggen die voor hen belangrijk zijn. Het spreekt vanzelf dat de SP de wens van de medewerkers van de Schuilplaats om niet in het Nuon-project opgenomen te worden, respecteert. De toekenning van een eigen ruimte zal op haar steun kunnen rekenen.

Het huidige bekeuringssysteem van de gemeente zal de SP opnieuw ter discussie stellen en koppelen aan een termijn, vooral ook omdat uit alle verhalen blijkt dat de streefdatum van de opening van het Nuon-complex niet gehaald gaat worden. Het kan toch niet zo zijn dat daklozen in de gevangenis terechtkomen omdat de gemeente er niet in slaagt om voorzieningen te treffen waarvoor ze van het Rijk geld ontvangen. Als laatste concrete voornemen wil de SP de medewerkers van alle instellingen voor een bijeenkomst uitnodigen om te kijken waar de samenwerking tussen deze instellingen voor verbetering vatbaar is.

Lange termijn

Voor de langere termijn zal de SP een aantal ervaringsdeskundigen verzoeken een beleidsplan samen te stellen met concrete doelen binnen afgesproken tijdspannen. De SP-fractie is van zins om de gemeentepolitiek en haar beoefenaars aan te zetten tot een beleid dat de daklozen perspectief biedt en hun recht op een menswaardig bestaan in de praktijk van alledag zichtbaar maakt.

Tuin van De Zaak
De tuin van De Zaak

Meer informatie: Antoine Theeuwen, tel. 071-5215130, Koos Gijsman, tel. 071-5218488

U bent hier