h

Wake: stop de oorlog!

3 augustus 2006

Wake: stop de oorlog!

Zaterdag 5 augustus zal op het Stadhuisplein in Leiden een wake gehouden worden tegen de oorlog in Libanon en de onderdrukking van de Palestijnen. Tijdens de wake zullen twee sprekers het woord nemen: Hajo Meyer van Een Ander Joods Geluid (Hajo Meyer is schrijver van het boek "Het einde van het Jodendom") en Mohammed Rabbae (voormalig GroenLinks wethouder). De wake is van 13:00 tot 15:00 uur en wordt georganiseerd door de aktiegroep Stop de Bezetting, NAS (Nederlands Arabische Stichting), GroenLinks en de SP. Raadsleden die meedoen en actievoerders zullen herkenbaar zijn aan zwarte rouwbanden. Iedereen is van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de wake.
=(

Bijna een miljoen Libanezen zijn op de vlucht geslagen, en er zijn op 1 augustus 2006 al bijna 800 Libanese burgers gedood, onder wie 290 kinderen. Ook in de bezette gebieden onderneemt Israël dagelijks militaire acties, waar weinig over bericht wordt, omdat Libanon groter nieuws is.

Met deze wake willen wij druk uitoefenen op de Nederlandse regering om zich in te zetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Libanon. Tot nu toe heeft de Nederlandse regering daar niet voor gepleit, omdat het CDA en de VVD daar tegen zijn. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft hier wel toe opgeroepen, en ook het Europees Parlement vraagt om een onmiddellijk einde aan het geweld. Europa heeft in het verleden miljarden euro's geïnvesteerd in de wederopbouw van Libanon, zodat het weer een stabiel en welvarend land zou kunnen worden. De door Amerika gesteunde agressie van Israel draait de klok wat dat betreft weer decennia terug.

Op 22 juli protesteerden duizenden mensen tegen deze verschrikkelijke oorlog. Dit weekend zijn er door heel Nederland lokale acties, zo ook in Leiden. Want we vinden dat we de noodklok moeten blijven luiden over de voortdurende onderdrukking van de Palestijnen en de humanitaire ramp die nu plaatsvindt in Libanon. Oorlog voeren en mensen onderdrukken kunnen nooit leiden tot een stabiele oplossing in het Midden Oosten..

De VVD pleit tegen een onmiddelijk staakt het vuren op de VVD-site
Goede dag-tot-dag nieuwsvoorziening op de site van The Guardian over de oorlog in Libanon en de Israëlische bezetting van de Gaza-strook: www.theguardian.co.uk
De Arabische kant van het verhaal is o.a. te vinden op de pagina van Al Jazeera

U bent hier