h

Achterbanoverleg Ons Doel

14 september 2006

Achterbanoverleg Ons Doel

De SP was afgelopen dinsdag bij het jaarlijkse achterbanoverleg van woningbouwcorporatie Ons Doel. Behalve dat we konden meestemmen over de achterbanprijs, was er natuurlijk gelegenheid tot netwerken.

Uit de resultaten van het achterbanoverleg destilleert Ons Doel beleid voor de toekomst en actiepunten. Het overleg ging dan ook vooral over de behaalde resultaten, de toekomstvisie, de beleidsvisie en de plannen van Ons Doel.

De middag werd geopend door caberetière Carrie uit Rotterdam. Zij haalde verhalen op over de tijd dat haar eigen woningbouwcorporatie nog betrokken en toegankelijk was. Ze vond het natuurlijk mooi om te zien dat zulke corporaties nog steeds bestaan, en ze riep op de krachten te bundelen tegen de Eucalypta Dekker en Balkenende, een man aan wie Carrie uit angst voor blijvende frigiditeit zo min mogelijk probeert te denken. Carrie leerde het publiek ook nog wat latijn: veni, vidi, vinex betekent ik kwam, ik zag en ik pleurde maar wat neer.

De rest van middag was wat serieuzer. Het jaarverslag werd gepresenteerd, en de speerpunten voor de komende tijd. Opvallend was dat Ons Doel van plan is om 800 nieuwe woningen te bouwen. Verder plannen ze samen met Libertas complete pakketten voor wonen, zorg en welzijn. Ook presenteerde Ons Doel de nieuwe virtual community, waar huurders en medewerkers van Ons Doel gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen.

Ten slotte werd de achterbanprijs uitgereikt, voor het leukste idee om wonen bij Ons Doel nog beter te maken. Er ging €5000,- naar een plan om in een bejaardentehuis een aantal computers en een printer neer te zetten, en tijd vrij te maken voor een medewerker om e-mail-contact tussen bewoners en familie te stimuleren. De medewerker zou zowel bewoners als familie aansporen te mailen, en mailtjes uitprinten en uitdelen dan wel voorlezen aan de bewoners. Uiteraard ging de prijs vergezeld van het verzoek om te rapporteren over de voortgang van het project, en om na te denken over hoe dat op andere plaatsen ook geïmplementeerd zou kunnen worden.

Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. De SP heeft daarbij met Ons Doel en een vertegenwoordiger van het HOOD (HuurdersOverleg Ons Doel) en de FHLO (Federatie Huurders Leiden en Omstreken) afgesproken om samen na te gaan denken over elementen voor een sociale woonvisie. De huidige woonvisie is vooral een verhaal van stenen. Eind dit jaar of begin volgend jaar wordt de Leidse woonvisie opnieuw tegen het licht gehouden. Samen kunnen we de elementen ontwikkelen voor een visie op wonen die meer recht doet aan de centrale rol die wonen in een mensenleven en in de samenleving speelt. Er zal dus binnenkort een symposium of een werkconferentie worden georganiseerd over dit onderwerp. Daarover volgt dus spoedig meer nieuws.

Verder was er nog wat nieuws over Woonzicht.nl. Een vertegenwoordiger van SLS-wonen (een belangrijke partner van Ons Doel), wist te melden dat de doorstroming volledig gestokt was, omdat starters in het nieuwe systeem benadeeld worden ten opzichte van oudere mensen. De SP zal deze week beginnen met het inventariseren van klachten en opmerkingen over Woonzicht.nl op onze website.

U bent hier