h

Gesprek SP en Ons Doel

6 september 2006

Gesprek SP en Ons Doel

"onzVorige week heeft een vertegenwoordiging van de SP-fractie een goed gesprek gehad met Martine Glaser van woningbouwcorporatie Ons Doel. De belangrijkste onderwerpen op de agenda waren: woonzicht.nl, Zuidhoven en de toekomst van het woningbouwbeleid.

Woonzicht, het nieuwe regionale woonruimteverdeelsysteem, is met veel problemen van start gegaan. Allerlei eisen die in het oude verdeelsysteem zaten (b.v. inkomenseisen) zijn losgelaten. Het nieuwe systeem is daardoor veel minder stuurbaar, en het is nog maar de vraag hoe het uitpakt qua verdeling van woningen. Wij deelden het vermoeden dat het voor starters alleen maar moeilijker is geworden. Omdat nu leeftijd het kriterium is, en niet woonduur, krijgen oudere mensen uit de regio voorrang op jonge Leidse starters. Het is daarom van het grootste belang dat er snel ‘gemonitord’ wordt, om te kijken wat voor resultaten woonzicht.nl in de praktijk heeft. Over een maand of drie zullen de eerste gegevens beschikbaar zijn. De SP zal binnenkort ook klachten, opmerkingen en suggesties over woonzicht.nl gaan verzamelen en inventariseren. Ons Doel zal daarbij helpen. We zullen ook proberen zo veel mogelijk gegevens van de andere woningbouwcorporaties te krijgen, van rechtshulpbureaus en van woonzicht.nl zelf.

In Zuidhoven zal een 4-hoog flat plaats gaan maken voor levensloopbestendige woningen, ofwel seniorenwoningen. Er zal daar worden samengewerkt met Rijn en Vliet voor het bieden van zorg aan huis. De SP is op zich niet blij met verlies van goedkope woningen, daar is in Leiden al een schreeuwend tekort aan. Martine Glaser was het daar wel mee eens, maar zij vond dat seniorenwoningen toch een hogere prioriteit hebben. De nieuwe woningen krijgen allemaal een huur lager dan 500€. Bovendien is de buurtvisie waarin dit plan is opgenomen in goed overleg met alle betrokkenen ontstaan. Toen de SP daar in april 2005 langs de huizen ging, bleek ook dat er in de 4-hoog-flat niet veel verzet was tegen eventuele sloop. In de kleine seniorenwoningen daar vlakbij was dat heel anders. Deze woningen, die in eerste instantie ook op de nominatie stonden om vervangen te worden door nieuwbouw, kunnen waarschijnlijk blijven staan.

Voor de toekomst van het woningbouwbeleid is vooral de nieuwe Woonvisie erg belangrijk. In het college-akkoord is afgesproken dat die er snel komt. We kunnen dan bijvoorbeeld de afspraken die Leiden nu met de regio heeft opnieuw tegen het licht houden. Daarin staat dat de regio meer dan 30% sociale woningbouw zal bouwen, en Leiden maar 20, zodat het gemiddeld op 30 procent uit zou komen. Het is al jaren bekend dat de regiogemeenten zich daar niet aan houden (ze halen de 30 procent vaak niet eens), dus het is hoog tijd dat we die loze afspraak laten voor wat hij is. Het is ook erg belangrijk om in de nieuwe woonvisie stenen minder centraal te laten staan, en meer aandacht te geven aan de sociale verbanden en de andere aspecten die een buurt pas echt leefbaar maken. Om die aspecten alvast gedeeltelijk uit te werken, wil de SP samenwerken met de Federatie Huurdersorganisaties Leiden en omstreken (FHLO) en met Ons Doel

Meer informatie: raadslid Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl

www.onsdoel.nl
www.degrotebeweging.nl/

U bent hier