h

Openingstijden supermarkten buiten het centrum

30 september 2006

Openingstijden supermarkten buiten het centrum

"ffBij de laatste raadsvergadering stond op verzoek van D66 en de VVD de openingstijden van de supermarkten in de buitenwijken op de agenda. Op verzoek van diezelfde partijen is dat onderwerp er weer vanaf gehaald, omdat de 3 grootgrutters waar het om gaat een referendum willen organiseren.

De SP en de CU zijn tegen de opening op zondag, en het is deze partijen gelukt deze wens op te laten nemen in het college-akkoord. De SP wil niet meegaan in een 24-uurs economie en wil een rustpunt creëren, een dag waarbij het niet alleen maar gaat om geld verdienen en uitgeven, maar er ruimte is voor de belangrijkere zaken in het leven. Daarnaast is verruiming van de openingstijden slecht voor kleine Leidse ondernemers. Voor hen is het moeilijker om langer open te blijven, omdat voor hen personeelskosten veel zwaarder wegen. Als het om echt kleine winkels gaat zou de eigenaar zelf 7 dagen moeten werken. Mensen geven bij ruimere openingstijden natuurlijk niet meer uit, maar alleen meer verspreid over de week. Bij ruimere openingstijden is de grootgrutter, die wél gemakkelijk een blik scholieren kan opentrekken, dus flink in het voordeel. In het verleden hebben we al veel kleine winkels op die manier zien verdwijnen.

De partijen die dit onderwerp in eerste instantie weer op de agenda wilden zetten, roepen dat er nu “rechtsongelijkheid” is tussen de binnenstad en de buitenwijken. Dat is inderdaad ontstaan, toen de binnenstad tot toeristisch gebied werd verklaard, en de winkels daar op grond daarvan vaker open mochten zijn. D66 en de VVD waren uiteraard voorstander van die verandering, dus het is vreemd dat ze daar nu over klagen. Bovendien zou het uitbreiden van de zondagsopenstelling leiden tot “rechtsongelijkheid” tussen Leiden en de gemeentes om ons heen, dus dat argument snijdt geen hout.

Als het de grootgrutters lukt om 750 handtekeningen te verzamelen, kunnen ze een referendum aanvragen. Er komt pas een referendum als er daarna 4000 mensen naar het stadhuis komen om daarvoor te tekenen. De uitslag is bindend als 30% van alle kiesgerechtigde kiezers komt stemmen. Een referendum kost ongeveer 250.000 euro om te organiseren.

Afgelopen zomer is in Utrecht ook een referendum geweest, om het aantal koopzondagen in het centrum uit te breiden, wat met 66% van de stemmen verworpen is. De SP was daar toen ook tegen die uitbreiding, en wel om de volgende redenen:

 • Het midden- en kleinbedrijf heeft niet het personeel om mee te doen met de koopzondag
 • De koopzondag dient dus slechts de belangen van de grootwinkelbedrijven
 • Het winkelpersoneel heeft recht op een vaste vrije dag
 • Er moet een rem komen op de 24-uurs economie
 • De lucht in de stad kan best een dag in de week zonder intensief autoverkeer
 • De bewoners van de binnenstad hebben al genoeg lawaai aan hun kop
 • De reinigingsdienst heeft ook zonder de koopzondag al genoeg op te ruimen
 • De politie kan die extra mensen beter op een ander moment gebruiken
 • Meer informatie: fractievoorzitter Antoine Theeuwen, antoine_theeuwen@wanadoo.nl

  U bent hier