h

SP-raadslid De Bakker: Sluit je aan, Lenferink!

5 september 2006

SP-raadslid De Bakker: Sluit je aan, Lenferink!

Door middel van een open brief heeft gemeenteraadslid Eva de Bakker burgemeester Lenferink opgeroepen om zich aan te sluiten bij het initiatief "Burgemeesters voor vrede". Dit wereldwijde initiatief is opgezet door de Burgemeester van Hiroshima, en richt zich op een kernwapenvrije wereld. De Bakker ziet de onrust in verschillende gebieden ter wereld als een goede aanleiding om burgemeester Lenferink op te roepen zich bij dit initiatief aan te sluiten.

"Hiroshima
de Hiroshima Dome, het enige gebouw dat de atoombom heeft overleefd, en sindsdien als monument dienst doet

De tekst van de open brief luidt als volgt:

Geachte heer Lenferink,

Bij het begin van een nieuw politiek jaar na de zomervakantie is het goed om stil te staan bij mensen die leven in onveilige, door oorlog verwoeste landen in de wereld. Het onzekere staakt-het-vuren tussen Libanon en Israël, de oorlog in de Palestijnse gebieden, armoede en oorlogen in Afrika, het kernwapenprogramma van Iran en de veranderde buitenland politiek van voornamelijk de Verenigde Staten na 11 september 2001 brengen onrust en instabiliteit. In deze onzekere tijden op het wereldtoneel wil de Socialistische Partij graag hetvolgende onder de aandacht brengen.

In 1982 heeft dhr. Araki, burgemeester van Hiroshima, een initiatief opgezet genaamd “Burgemeesters voor Vrede” (Mayors for Peace). In augustus van dit jaar hebben zich in totaal 1.416 burgemeesters uit 120 landen bij dit initiatief aangesloten. Zij onderschrijven het uitgangspunt van het bouwen aan solidariteit tussen steden die zich inzetten voor een kernwapenvrije wereld. “Burgemeesters voor Vrede” zet zich in voor blijvende wereldvrede door het aanpakken van onder andere armoede en de schending van mensenrechten. In België onderschrijven 238 steden het initiatief, in tegestelling tot Nederland, waar een schamele 24 steden, waaronder Amsterdam, Arnhem en Utrecht meedoen.

De SP Leiden roept u op zich aan te sluiten bij de “Burgemeesters voor Vrede”en daarmee het aantal Nederlandse steden dat deelneemt uit te breiden. Laat Leiden een voorbeeld zijn voor andere en een duidelijke signaal afgeven voor internationale solidariteit en vrede in de wereld.
Wij hopen op een positief antwoord uwerzijds.

Hoogachtend,
SP, Leiden,

Meer info: raadslid Eva de Bakker, eva.debakker@gmail.com

U bent hier