h

Het 14e SP Congres: lang maar bevredigend

12 oktober 2006

Het 14e SP Congres: lang maar bevredigend


Op zaterdagochtend om 8.00 uur op het station staan is meestal niet het leukste om te doen, maar toch waren 17 Leidse SP’ers hier toe bereid op 7 oktober jl. De reden: het 14e partijcongres in de geschiedenis van de SP en de aftrap van de campagne. Raadsleden, kerngroepleden, bestuursleden, nieuwe actieve leden en ander gestaald kader stapte goedgemutst met de railrunner kaartjes in hun knuistjes in de trein.

In het Muziekgebouw aan het IJ was het al redelijk druk en verzamelden de eerste van de 700 aangemelde congresgangers zich al ongeduldig voor de deur van de zaal. Om 10.00 ging het programma, kundig voorgezeten door twee kundige Limburgers van start. Het werd een wervelende mix van muziek & cabaret (huistroubadour van de SP Bob Fosko, Zuidelijke bard Gé Reinders en cabaretier Marcel Verreck), besprekingen (kandidatenlijst en 433 (!) amendementen), stemmingen (gelukkig nog maar 300 amendementen), huldigingen (wethouders, Gouden SP’ers) en toespraken (bevlogen en inspirerende sprekers Huub Oosterhuis en Jan Marijnissen). En natuurlijk heel, heel veel applaus.


Agnes Kant spreek het congres toe

Ondanks gemopper op de eenzijdigheid van de kandidatenlijst (‘vooral witte mannen uit het westen’) wordt deze toch aangenomen waarbij vooral de strijd om plaats 11 spannend is: zowel in de discussie als in de uitslag (Düzgün wint het uiteindelijk toch niet van Ron). Onze Leidse kandidaat Paul Ulenbelt is ook in een tweestrijd gewikkeld met een uitdaagster maar haalt het glansrijk. Gefeliciteerd Paul!
Na de presentatie van de kandidatenlijst is het tijd voor het eerste hoogtepunt van de dag: de toespraak van Lijstduwer Huub Oosterhuis, niet alleen vader van maar vooral een zeer goede (s)preker. Zijn toespraak, waarin hij benadrukt dat 'christelijk' van oudsher staat voor 'sociale rechtvaardigheid', en dat de SP in die zin dus 'christelijker' is dan het CDA, wordt met staande ovatie ontvangen.


Een deel van de Leidse afvaardiging luistert naar een spreker

Een staande ovatie valt, heel terecht, ook Fenna Vergeer ten deel. Als een van de medeoprichters van de SP, decennia lang actief op lokaal, regionaal en ook landelijk niveau valt haar de grote eer te beurt om de Gouden Tomaat te ontvangen als blijk van dienste en waardering voor haar inzet, enthousiasme en kundigheid. Agnes Kant heeft de eer haar te mogen toespreken en bedanken voor wat ze gedaan heeft en de zaal beantwoord dit met daverend applaus. Fenna staat hiermee op dit congres in hetzelfde rijtje als Ben Tarici uit Heerlen (een SP’er in hart en ziel) en de vorige jaar overleden Karel Glastra van Loon, die postuum herdacht wordt.


Fenna Vergeer krijgt haar gouden tomaat uitgereikt door Agnes Kant

Het volgende hoogtepunt, na de toespraak van de duwer, was de toespraak van de trekker: Jan Marijnissen, met gratis stemadvies. Nog steeds indrukwekkend was het filmpje dat er aan voorafging, met de brief van mw. Groen, die Jan tijdens de Algememe Beschouwingen voorlas. Na afloop van de veel beapplaudiseerde toespraak, mocht zij de vers gekozen lijsttrekker de bloemen overhandigen onder een daverend NU SP!

Nadat we in de lunchpauze na óf lang wachten óf door een overval op de broodjeskar onze lunch hadden verorberd moesten we zelf aan de slag: de bespreking van het (concept) verkiezingsprogramma. De zaal golfde heen en weer in de discussie over het koningshuis en het lidmaatschap van de NAVO, maar ook hier, net als in alle andere voorstellen, werd het advies van de programmacommissie gevolgd. Daarmee is de commissie erin geslaagd om het programma in een aantal maanden door afdelingen, regioconferenties en congres te krijgen. Niet dat er niets gewijzigd is, integendeel. Ook vanuit Leiden zijn we er in geslaagd om nog punten toe te voegen of bij te sturen, zoals het afschaffen van de identificatieplicht voor iedereen, en het stimuleren van maatregelen voor een beter milieu. Helaas is ons pleidooi, op het congres kundig verwoord en verdedigd door bestuurslid Erik Maassen, om jongeren onder 18 jaar ook een OV vergoeding te geven gestrand bij de stemmingen. De programmacommissie vond het, zoals veel voorstellen, sympathiek, maar te duur. Het congres reageerde positief op onze inbreng maar stemde uiteindelijke toch tegen. Desondanks zijn we als Leidse afvaardiging tevreden over de bespreking en voorbereiding.


"Stem Nu, Stem SP", in gospelstijl.

Op de klanken van ‘ Een mens is meer’ en met een broodpakketje van de afdeling Amsterdam rolden we, na bijna 12 uur congres, de trein weer in om voldaan de beelden terug te kunnen gaan zien en opgepept de campagne in te gaan.

meer info: bestuursvoorzitter Erwin Tak, erwintak@tomaatnet.nl
www.sp.nl

U bent hier