h

Algemene Beschouwingen 2006

3 november 2006

Algemene Beschouwingen 2006

Bij de raadsvergadering van 30 oktober werd de eerste linkse begroting in Leiden in 30 jaar gepresenteerd. De nadruk van de begroting voor 2007 ligt op jeugd, onderwijs, armoedebeleid, cultuur en millieu. Daarnaast voorziet de begroting in meer investeringen in Park and Ride-voorzieningen zoals het Haagwegterrein, en in stimulatie van hoog- en laaggeschoolde werkgelegenheid.

Tegelijk met de presentatie van de begroting was de eerste termijn van de Algemene Beschouwingen. Hoewel sommige oppositiepartijen moesten toegeven dat het een sympathieke begroting is, kwam er natuurlijk veel kritiek, met name op de financiën. Veel van die kritiek kon echter gemakkelijk weerlegd worden. Zo werd er steen en been geklaagd over de belastingverhoging van 7.1 miljoen euro ten opzichte van 2006 die in de begroting zit. Feit is echter dat 4.1 miljoen daarvan door het vorige college is besloten; zij hadden dat jaar een ongedekte cheque uitgeschreven voor de renovatie van schoolgebouwen in Leiden, met het besluit erbij om in 2007 de belastingen met 4.1 miljoen euro te verhogen. Ondanks de 3 miljoen euro verhoging die dit college daar nog bovenop doet, zijn de woonlasten in Leiden in 2007 nog altijd zo'n 25% lager dan in 2005. Dat komt omdat het vorig college het een goed idee vond om in verkiezingsjaar 2006 van Leiden de stad met de laagste woonlasten van Nederland te maken.

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over de begroting van 2007, en het meerjarenplaatje voor tot en met 2010. Veel van die dingen komen terug in de speech die fractievoorzitter Antoine Theeuwen hield, deze is hieronder te downloaden. Meer nieuws volgt nog als de begroting in de verschillende commissies wordt behandeld, en na de raadsvergadering met de 2e termijn van de Algemene Beschouwingen.

Download hier de speech van fractievoorzitter Antoine Theeuwen.

U bent hier