h

Luchtkwaliteit in Leiden

18 januari 2007

Luchtkwaliteit in Leiden

In de raadsvergadering van 16 januari is gesproken over de aanpak van de slechte luchtkwaliteit in Leiden. In 2010 gaan er nieuwe normen gelden voor de hoeveelheid fijnstof en stikstofoxide in de lucht. Leiden zal deze normen overschrijden als zij niets doet om het percentage fijnstof en stikstofoxide in de lucht terug te dringen. Het college heeft een plan van aanpak gemaakt, om de toekomstig geldende normen wel te halen. De SP steunt deze voorgestelde maatregelen en hoopt dat deze zo snel mogelijk uitgevoerd gaan worden!

Op dit moment voldoet Leiden niet aan de luchtkwaliteitsnormen zoals die gaan gelden in 2010. Zo zijn er een aantal drukke straten waar de lucht regelmatig te veel vervuild is met fijn stof. Denk aan de Hooigracht, Kooilaan en de Morsweg.

In mei 2006 is er door de raad al het Luchtkwaliteitsplan 2005-2010 vastgesteld, waarin een aantal maatregelen worden genoemd om de luchtkwaliteit in Leiden te verbeteren. Deze maatregelen zijn onderzocht op haalbaarheid voor Leiden en een aantal daarvan gaan uitgevoerd worden. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat Leiden in 2010 de dan geldende normen net aan haalt.

De SP heeft in de raadsvergadering zijn volledige steun uitgesproken voor deze maatregelen. Zo wordt voorgesteld om een milieuzone in te stellen rond de stad. En Leiden aan te sluiten bij het convenant dat door andere gemeenten en vervoerders al is aangegaan. Leiden is helaas geen koploper als je weet dat bijvoorbeeld Haarlem, Nijmegen en Eindhoven al zijn aangesloten bij het convenant milieu zonering.

Een milieu zone zorgt er kort gezegd voor dat vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad geweerd worden en dat alleen de schonere vrachtwagens nog de stad in kunnen. Dit zal zeker bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in Leiden.

Een ander onderdeel van diezelfde milieu zonering is dat de gemeente moet overgaan op een schoon en milieuvriendelijk wagenpark. Alle dienstauto’s moeten een stuk schoner gemaakt worden. Dit is een van de harde punten uit het SP verkiezingsprogramma. De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven als het gaat om milieu en luchtkwaliteit.

Raadslid Han Dirks: Om problemen rond luchtkwaliteit aan te pakken, moet je de politieke wil en lef hebben. Het college toont deze politieke wil. De SP heeft dat ook! Alleen met de uitvoering van het volledig voorgestelde pakket aan maatregelen hebben we een kans dat de normen in 2010 niet overschreden worden. Het is zaak om zo snel mogelijk uit te voeren!

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, Tel nr: 06-28738588

U bent hier