h

Repetitie RGL in de Breestraat

28 januari 2007

Repetitie RGL in de Breestraat

Vanmiddag stonden er 5 vrachtwagens in de Breestraat, met een lengte van bij elkaar 75 meter. Ondernemer Peter Labruyère wilde aanschouwelijk maken hoe groot de RGL eigenlijk is. De samenwerkende organisaties STOOM, ROVER en de Fietsersbond hadden van te voren met stoepkrijt de fiets- en wandelstroken en de perrons getekend op basis van de tekeningen van het projectbureau RGL. Samen zorgde dat voor een goede indruk van de hoeveelheid ruimte die de RGL in de Breestraat in zou nemen.
vol = vol
75 meter is best lang, zoals hier te zien is. Fietsers moeten de ruimte delen met voetgangers, die nu nog alleen voor die laatste categorie bestemd is

Er komt in de Breestraat enkel spoor, behalve bij de haltes. Die liggen iets verschoven van elkaar. Er is dubbel spoor tussen de trap van het stadhuis en het pand waar nu de bloemist zit, naast het Huis van de Raad. Over dat stuk blijft er weinig ruimte over voor fietsers en voetgangers, zoals te zien is op de volgende foto's:

=/
het gele vlak rechts laat zien hoe breedt de voetgangersstrook zal zijn. De roze strook ernaast is de fietsstrook, de gele strook daar links van is het perron

smal!
her en der is het voetpad wel héél erg smal, mensen in een rolstoel of rollator zullen een stukje fietspad mee moeten pakken. De grens van de voetgangersstrook is de gele streep rechts van de blindegeleidestrook

Wat de situatie nog extra gevaarlijk maakt, is dat er geen ruimte is om de fietsstrook fysiek van de voetgangersstrook te scheiden. Er is geen stoeprand of iets dergelijks, er komt alleen een andere kleur bestrating.

De fietsers houden sowieso een te smalle strook over om de Breestraat als hoofdfietsroute te kunnen gebruiken, zelfs al zouden de voetgangers de fietsstrook niet betreden.

fietsstrook
de fietsstrook op de Breestraat

druk!!
op deze foto is goed te zien hoe een 75 meter lang voertuig in de Breestraat eruit ziet. De vrachtwagens zijn wel hoger dan de sneltram

Maar het was niet alleen maar kommer en kwel die middag:

=D
de fietsharmonie past nu nog gemakkelijk door de Breestraat...

Peter
...net als Peter Labruyère op zijn dikke vette Harley

Meer foto's op www.deondergrondseinvredestijd.nl en www.geentreindoordestad.nl
Meer informatie: raadslid Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com

U bent hier