h

“Langegracht en Hooigracht mogen niet verder belast worden”

26 februari 2007

“Langegracht en Hooigracht mogen niet verder belast worden”

De aanleg van de RijnGouweLijn zal ontoelaatbare vervuiling veroorzaken op de Hooigracht en de Langegracht. Tijdens het aanleggen van de RGL zullen er ook veel bussen door de Morsweg gaan. Er is een mogelijkheid dat er ook na de aanleg van de RGL meer bussen over de Morsweg zullen rijden. Deze straten zitten nu al in de Milieudefensie-lijst van vuilste straten van Nederland. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Als de RijnGouweLijn er komt, zullen door die straten 600 bussen per dag meer moeten rijden. De Europese luchtkwaliteitsnormen worden nu al overschreden, de komst van RGL zal dat alleen maar erger maken.”
Protest van de ChristenUnie op de Hooigracht
Afgelopen zondag deelden leden van ROOD-Leiden, jongeren in de SP, mondkapjes uit op de Langegracht om de toenemende vervuiling aan de kaak te stellen.

Op de Morsweg en de Langegracht wordt dagelijks de NO2 (stikstofdioxide) norm overschreden. Volgens wetenschappers wijzen hoge concentraties NO2 langs drukke stadswegen op de aanwezigheid van veel ultrakleine roetdeeltjes die tot diep in de longen doordringen. De NO2-concentraties zijn zo een betrouwbare graadmeter voor de schadelijkheid van de buitenlucht. Hoe meer NO2, des te ongezonder de lucht.

De RijnGouweLijn bant alle bussen uit de Breestraat, waardoor deze 600 bussen een andere route moeten kiezen. En dat gaat vooral ten koste van de bewoners in de Langegracht en de Hooigracht. Daarentegen wil de SP juist geld investeren in schonere bussen. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Met het geld dat voor de RijnGouweLijn bestemd is, kunnen we de Leidse stadsbussen kleiner en schoner maken. Dan moet Leiden natuurlijk wel tegen stemmen op 7 maart!”

Meer informatie: Julian van der Kraats, julian.van.der.kraats@gmail.com, 06 - 150 42 822
Lees het actieverslag op de website van ROOD-Leiden: RGL = Meer roet in de Langegracht

U bent hier