h

Medische heroïneverstrekking in de Roodenburgerstraat

2 februari 2007

Medische heroïneverstrekking in de Roodenburgerstraat

Het is zeker niet zo dat de SP het vraagstuk van de opvang en behandeling van verslaafden licht opneemt. De SP heeft zorg voor IEDEREEN hoog in het vaandel staan. Helaas blijkt het in de praktijk niet altijd gemakkelijk om deze zorg met elkaar te delen en te combineren. Zeker bij de opvang en behandeling van verslaafden is het moeilijk een plek te vinden waar iedereen mee kan leven.

Heroïneverstrekking op medische basis blijkt voor een van de moeilijkste groepen verslaafden, die vaak in erbarmelijke omstandigheden en met zeer slechte gezondheid leeft, een grote verbetering te kunnen zijn. Dit is voor deze mensen zelf natuurlijk al goed, maar zal uiteindelijk ook voor de Leidse samenleving als geheel ook een positieve uitwerking hebben.

Het college heeft voorgesteld om de medische heroïneverstrekking (waarover in de vorige collegeperiode al een besluit was genomen) onder te brengen in het oude GGD gebouw aan de Roodenburgerstraat in de professoren/burgemeesterswijk. Op deze locatie zit al sinds jaar en dag ook de methadonverstrekking. Natuurlijk begrijpt ook de SP de zorgen van bewoners uit deze buurt. Dat de voorgenomen plaats dicht in de buurt van een school (tijdelijk gebouw van de Lorentzschool) en een verzorgingshuis (Lorentzhof) ligt, is voor de SP wel degelijk een belangrijk aandachtspunt.
Op een voorlichtingsavond van de gemeente en Parnassia (verslaafdenzorg) werd uitgelegd dat het gaat om een groep van 25 mensen, die voor een deel nu al naar de methadon-verstrekking komen. Volgens deskundigen en ook ervaringen elders in het land zal dit voor de buurt waarschijnlijk weinig overlast met zich meebrengen.

Doe je er nu wel of geen goed aan om deze functie in deze wijk onder te brengen? Bij deze afweging spelen diverse zaken voor de SP een rol. De belangrijkste daarbij zijn:

  • Wat zeggen de mensen die deze groep verslaafden goed kennen over de kenmerken van de groep, over de ingeschatte overlast, risico's op het gebied van veiligheid enz.
  • Wat zijn de zorgen van omwonenden en hoe kan daar aan tegemoet gekomen worden
  • Wat zijn ervaringen elders in het land met vergelijkbare omstandigheden
  • Hoe is de draagkracht van deze wijk, welke alternatieven zijn er
  • Welke mogelijkheden zijn er voor het maken van afspraken over de leefbaarheid en veiligheid rondom de opvang

Het regelmatig gehoorde alternatief van plaatsing op het Nuon B terrein aan de Langegracht kent grote nadelen. Het combineren van diverse (heel verschillende, en ook kwetsbare) groepen op een centrale plaats zal voor extra overlast, ongewenste confrontaties en daarmee onveiligheid zorgen. Dit zal dan ook in dat gebied een probleem vormen dat veel groter wordt geschat. Het is om deze reden ook nooit de bedoeling geweest om alle opvang van verslaafden/daklozen op dit terrein te huisvesten.

Wanneer de heroïneverstrekking inderdaad op de voorgestelde locatie wordt ondergebracht (besluitvorming hierover is nog niet afgerond) moeten er wat de SP betreft wel duidelijke afspraken worden gemaakt. We gaan er zeker van uit dat wanneer het nodig is, er extra veiligheidsmaatregelen zullen worden genomen. Dit is door de wethouder toegezegd en zal ook voor de SP een hard punt zijn. En wanneer er toch ontoelaatbare situaties zouden ontstaan, waarbij de veiligheid van kinderen, ouderen of wie dan ook, in gevaar komt, dan zal er meteen op gereageerd moeten worden en direct een oplossing komen.

Soms wordt er gezegd dat voor de SP meeweegt dat het hier om een locatie gaat in een wijk met overwegend dure koopwoningen. Dat is echter voor ons geen reden om wel of niet te kiezen voor een locatie. Wel speelt bij de plaatsing van dit soort opvang de (niet-financiële) draagkracht van een wijk een rol. Uitgangspunt van de SP is en blijft dat iedere inwoner van Leiden zo veilig en plezierig mogelijk moet kunnen leven. Dat er daarvoor soms iets ingeleverd moet worden is de realiteit. Als dat inleveren maar niet altijd op dezelfde schouders neerkomt en vanuit solidariteit en zorg voor elkaar breed gedragen wordt.

Meer informatie: raadslid Roos van Gelderen, roos@tomaatnet.nl

U bent hier