h

Mening van de Leidenaar centraal in nieuwe Parkeernota

16 februari 2007

Mening van de Leidenaar centraal in nieuwe Parkeernota

logo SSLAfgelopen dinsdag presenteerde verkeerswethouder John Steegh de plannen van het linkse college voor parkeren. In lijn met de open bestuursstijl werd er geen dichtgetimmerd plan gepresenteerd, maar juist een heel open verhaal, met verschillende scenario's, waarin alles voor bespreking open staat. Met deze set ideeën gaat het college in maart de stad in om naar meningen van de Leidenaren te luisteren. Pas daarna wordt de eigenlijke parkeernota gemaakt, die dan door de gemeenteraad besproken zal worden. Aan het eind van dit artikel kunt u de presentatie van wethouder Steegh downloaden.

Alles staat open voor discussie; straatparkeren, parkeerrestrictie en betaald parkeren, vergunningen, parkeergarages, waar, hoe duur en door wie beheerd, de rol van het Stadsparkeerplan, enzovoorts. Daar zitten natuurlijk veel hete hangijzers en moeilijke dilemma's tussen. Bijvoorbeeld; er moet genoeg parkeergelegenheid zijn voor bezoekers van de binnenstad, maar parkeergarages zijn peperduur en luchtvervuiling van auto's in de stad moet natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen worden.

Een ander groot dilemma is parkeerrestrictie of zelfs betaald parkeren in de buitenwijken. In een aantal wijken is er veel overlast door vreemdparkeren. Dat kan opgelost worden met betaald parkeren, een vergunningensysteem of blauwe zones. Maar aan de andere kant heeft niemand zin om voor een parkeervergunning te betalen. Oplossingen met helemaal gratis vergunningen kosten de gemeente en dus de belastingbetaler weer veel geld. De SP is van mening dat er in elk geval vastgehouden moet worden aan het collegeprogramma, waarin is afgesproken dat er alleen betaald parkeren wordt ingevoerd op initiatief van en in overleg met bewoners.

De SP organiseert een werkgroep parkeren, om de visie van de fractie verder te ontwikkelen. Bent u lid van de SP, en wilt u meedenken over parkeren in Leiden, dan kunt u uzelf opgeven bij Desirée van Zoomeren, deeszoom@gmail.com.

Download hier de presentatie over parkeren van wethouder Steegh
Meer informatie: raadslid Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com

U bent hier