h

Linkse invalshoek bij beruchte inburgering

26 maart 2007

Linkse invalshoek bij beruchte inburgering

IntegratieTijdens de vergadering van de commissie Onderwijs en Samenleving werd de deelverordening Inburgering besproken. Alle gemeenten zijn verplicht voor 1 april dit jaar een verordening te maken waarin het beleid wordt vastgelegd van de nieuwe wet op de inburgering. Raadslid Roos van Gelderen (SP) kan gelukkig merken dat het linkse college in Leiden sociaal beleid maakt voor deze merkwaardige nieuwe wet.

Bizar inburgeringsexamen
Veel zaken van de nieuwe wet brengen merkwaardige zaken met zich mee. Mensen zijn verplicht een inburgeringsexamen af te leggen, waarvan onderdeel is dat ze een portfolio moeten aanleggen met daarin 30 (!) praktijksituaties. Zo moeten ze een ondertekend briefje hebben van de huisarts, onderwijzer of bibliotheek, waaruit blijkt dat ze een gesprekje in het Nederlands hebben gevoerd. Het inmiddels beruchte inburgeringsexamen via de computer, maakt het geheel compleet…

Raadslid voor integratie Roos van Gelderen: "Natuurlijk vindt ook de SP dat mensen die in Nederland (komen) wonen het beste zo snel mogelijk de taal leren en leren over het dagelijks leven hier in Nederland. Dat vinden de meeste mensen om wie het gaat trouwens ook. Maar of je dat realiseert door mensen verplicht zulke opdrachten te laten uitvoeren is maar de vraag. Bovendien is de kans op een enorme bureaucratische rompslomp ook levensgroot aanwezig."

Links college - sociaal beleid
De SP in Leiden is daarom blij dat we ook hierbij kunnen merken dat we een links college hebben. Van Gelderen (SP): "Zo min mogelijk repressieve maatregelen, maar wel veel oog voor het bereiken van bepaalde groepen. Zorg is wel of de verplichte inburgering mensen niet in de financiële problemen kan brengen. Inburgering moet namelijk door een deel van de mensen zelf geregeld en betaald worden. Zo nodig kunnen ze een lening afsluiten bij de IB groep. Het is daarom goed dat deze verordening aan het eind van het jaar nog eens goed geëvalueerd wordt."

In het verlengde van de verordening wordt in een aparte nota het gemeentelijk langetermijnbeleid voor specifieke groepen beschreven.

Meer informatie: Roos van Gelderen, roos@tomaatnet.nl

U bent hier