h

Parkeernota in de maak

14 maart 2007

Parkeernota in de maak

PBinnenkort beginnen de stadsgesprekken over parkeren. Vanavond konden bij de commissievergadering de Leidse raadsleden al een eerste duit in het zakje doen. Wat wil de SP met parkeren?

Raadslid Julian van der Kraats: “Om het stadshart te bedienen moet er meer gedaan worden met het Stadsparkeerplan. Parkeerplaatsen aan de rand van het centrum, en met kleine schone busjes het centrum in. Het Haagwegterrein werkt goed, dat systeem moeten we uitbreiden. En er zijn veel garages in deze stad, die juist als het druk is, niet gebruikt worden. En in de wijken geldt als vanouds: alleen betaald parkeren als de bewoners daar zelf om vragen.”

Wél moeten er extra parkeerplaatsen aan de rand van het centrum komen. Een nieuwe Morspoortgarage, maar dan alleen als de Morsweg afgesloten wordt voor doorgaand verkeer. Op zaterdag moeten de parkeergarages van o.a. de universiteit gebruikt worden, in combinatie met de busjes van het Stadsparkeerplan. Met deze voorstellen van de SP zouden er op drukke dagen 1000 tot 2000 plaatsen extra beschikbaar zijn, en kunnen er tegelijk straatparkeerplaatsen in het centrum geschrapt worden.

Er moet ook een werkend systeem komen om mensen naar de juiste garage te leiden. Nu heeft Leiden een systeem dat het nooit doet, het PRIS. Op vragen van de SP zei de wethouder dat de volgende deadline om het systeem op gang te helpen de laatste zal zijn, en als het niet lukt dat er een andere leverancier gezocht zal worden.

In de wijken alleen betaald parkeren als de bewoners daar zelf om vragen. De SP wil dan wél drie varianten aanbieden: volledig betaald parkeren, ‘beperkte restrictie’ (deels betaald parkeren tegen veel lager tarief, óf een blauwe zone) of volledig gratis parkeren. Wijkbewoners kunnen dan zélf kiezen welke variant ze voor hun wijk willen.

Gehandicapten moeten een gratis parkeervergunning kunnen krijgen, vindt van der Kraats (SP).

Maandag 19 maart, vanaf 19.30 in het Scheltema-complex, zullen de eerste Stadsgesprekken plaatsvinden.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, 06-15042822

U bent hier