h

SP tegen bedelverbod, cameratoezicht en blowverbod

26 maart 2007

SP tegen bedelverbod, cameratoezicht en blowverbod

Algemene Plaatselijke VerordeningIn de vergadering van de raadscommissie Bestuur en Leefbaarheid heeft de SP forse kritiek geuit op het voorstel voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De APV kan gezien worden als de lokale wet die geldt in Leiden: het bepaalt wat wel en niet mag op straat. Een APV met veel verschillende (verbods)bepalingen kan de persoonlijke vrijheid van mensen behoorlijk inperken. De SP is tegen een bedelverbod, blowverbod en ook tegen cameratoezicht.

Ten eerste heeft de SP problemen met de gebrekkige inhoudelijke discussie. SP-raadslid Han Dirks: “Het ging nooit over de vraag: ‘Wat willen we met de APV?’ Er is niet of nauwelijks gesproken over wat het idee moet zijn achter de APV. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hogere wetgeving waar bepaalde verboden ook al zijn geregeld. Moeten deze zaken dan ook in de Leidse APV geregeld worden?”

Han DirksDeel twee van de kritiek van de SP gaat over de nieuwe verboden, ten opzichte van de huidige APV. Met name gaat het dan over de mogelijkheid om op bepaalde plekken in de stad een bedelverbod mogelijk te maken. Han Dirks (SP): “De SP is zeer tegen een bedelverbod en andere verboden die het leven van dak- en thuislozen nog moeilijker maken dan het al is. Het bedelen is niet het probleem, het probleem is dat deze mensen niet goed genoeg geholpen worden. Dak- en thuislozen veel boetes geven werkt alleen maar averechts. Een bedelverbod is zinloos.”

Komende dinsdag, in de Raadsvergadering van 27 maart, wordt er voor de laatste keer gesproken over de APV. SP-raadslid Han Dirks: “De SP wil een APV zonder een bedelverbod, cameratoezicht mag alleen bij het Nuon B gebouw, en een APV zonder blowverbod.”

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, Tel nr: 06-28738588

U bent hier