h

Buschaffeurs samen met SP in actie voor betere cao

20 april 2007

Buschaffeurs samen met SP in actie voor betere cao

FNV, CNV en de SPMaandag 23 april gaan de buschaffeurs van Connexxion actie voeren tegen de slechte cao. Volgens de FNV zijn de lage lonen voor de chaffeurs het gevolg van de marktwerking in het openbaar vervoer. De SP steunt de actie, en daarom zal SP Tweede Kamerlid Emile Roemer de stakers toespreken om 14 uur bij de remise aan de Rijnsburgerweg.

De vakbonden CNV en FNV willen een loonsverhoging van 3% voor de chaffeurs, de busmaatschappijen vinden dat te veel. Wyb Kusters (CNV): “Van het bod van werkgevers blijft feitelijk niet meer dan 1,25 procent over. Veel te weinig als je ziet dat de inflatie al 1,8 procent is. Chauffeurs willen niet rond met de collectebus. Als er geld is voor bonussen voor top bestuurders en aandeelhouders, waarom dan niet voor het belangrijkste kapitaal van de onderneming: de werknemers?”

De lage lonen zijn het gevolg van de marktwerking in het openbaar vervoer, vinden de bonden. Janny Koppens (FNV): “De vervoerders schrijven zo laag mogelijk in op concessies, want de overheid kiest de goedkoopste. De winnaar van de aanbesteding moet vervolgens die lage prijs ergens terugverdienen en dat is bij de arbeidsvoorwaarden van de chauffeur.”

Op maandag zullen de buschaffeurs een publieksvriendelijke actie houden. In de spits (vóór 9 uur, en van 16 tot 19 uur in de middag) wordt er niet gecontroleerd op buskaartjes. Tussen 9 en 16 uur en ná 19 uur rijden er helemaal geen bussen.

Emile Roemer (SP) eerder dit jaar bij Connexxion buschauffeurs
Emile Roemer (SP) eerder dit jaar bij Connexxion buschauffeurs.

De SP ondersteunt de stakers door soep uit te delen met de SoePexpress. SP Tweede Kamerlid Emile Roemer zal om 14 uur de chaffeurs toespreken. “Marktwerking is slecht voor reizigers én personeel. Er wordt bezuinigd op personeel, op bussen en op buslijnen. Reizigers en chauffeurs moeten samen strijden tegen het uitkleden van het openbaar vervoer!”

Meer informatie: Julian van der Kraats (SP-Leiden), 06-15042822, julian.van.der.kraats@gmail.com
FNV Bondgenoten
CNV

U bent hier