h

Deze zomer komt evaluatie van Woonzicht.nl, maar er is nog geen contactadres

28 juni 2007

Deze zomer komt evaluatie van Woonzicht.nl, maar er is nog geen contactadres

Woonzicht bestaat bijna een jaar, en daarom zal deze zomer beoordeeld worden. Ná de zomer zal, als het nodig is, het systeem aangepast worden. Dit zei Jos Wienen, verantwoordelijke voor het Woonzicht, gisteravond in een vergadering van Holland Rijnland. Onderdeel van de evaluatie is een enquête, die door de woningbouwcorporaties verspreid zal worden. SP-raadslid Louk Rademaker vroeg of er een email en postadres is waar mensen met hun ervaringen terecht kunnen. Wienen gaat uitzoeken of dat kan.

Alle betaalbare huurwoningen in de Leidse regio worden verdeeld door het digitale systeem Woonzicht.nl. Sinds de invoering zijn de wachtlijsten gestegen tot meer dan tien jaar, omdat de mensen die al goed wonen bevoordeeld worden ten opzichte van starters – dat heet woonwaarde. In oktober vorig jaar hield de SP een klachtenlijn, en presenteerde een aantal voorstellen zoals het afschaffen van die woonwaarde. SP-raadslid Rademaker: “Tot nu toe zijn alle voorstellen om het systeem te veranderen tegengehouden, omdat iedereen wilde wachten op de evaluatie. Die komt er nu, dat is voor de SP de grote winst.”

Ook zullen, in de woorden van Holland Rijnland, “de bevindingen uit het rapport van de Socialistische Partij een plek krijgen in de evaluatie van de woonruimteverdeling deze zomer.”

Één van de grootste kritiekpunten van Woonzicht.nl is dat het niet bereikbaar is, en dat niemand verantwoordelijkheid neemt voor de problemen. Rademaker had in de Leidse gemeenteraad al gevraagd om een telefoonnummer en een postadres, maar kreeg niets te horen. “Daarom ging ik gisteravond mee naar het bestuur van ‘Holland Rijnland’, de organisatie die verantwoordelijk hoort te zijn voor Woonzicht. Maar op de vraag of er nu een adres kon komen waar woningzoekenden met hun klachten terecht konden, moest verantwoordelijke Jos Wienen toch weer terug kruipen. Pas ná overleg met de woningbouwcorporaties wil hij misschien zo’n adres bekendmaken. Ik verwacht ook dat hij snel met een adres komt, anders is dit het zoveelste bewijs van onmacht in de soap Woonzicht.nl.”

Dossier Woonzicht
Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier