h

Meerderheid voor Cultuurfonds!

24 juni 2007

Meerderheid voor Cultuurfonds!

Al bij de start van het huidige college is er een bedrag van 4 euroton apart gezet om extra te investeren in kunst en cultuur. Deze 4 ton komen in het nieuwe Cultuurfonds waaruit culturele initiatieven en projecten bekostigd kunnen worden. De criteria om in aanmerking te komen voor het Fonds zijn nog voorlopig. Er zal een cultureel kwartiermaker worden aangesteld om deze criteria verder aan te scherpen. Dit zal gebeuren door gesprekken met mensen uit het culturele veld. Zo zal de gemeente een cultuurconferentie organiseren zodat er goed van gedachte gewisseld kan worden. “Een fantastisch plan,” aldus Eva de Bakker (SP- raadslid), “Het is erg goed om kunstenaars, muzikanten en andere cultuurmakers bij dit proces te betrekken. Zij weten immers zelf het beste waar de stad en de cultuurwereld behoefte aan hebben. De gemeente geeft nu voorlopige criteria mee als een soort leidraad. Met de criteria zoals ze nu zijn beschreven is de SP tevreden.”

De voorlopige criteria zijn:

  • Het project moet bijdragen aan het Leids cultureel profiel: diversiteit en kwaliteit.
    En
    Het project moet iets nieuws voor Leiden, innovatief zijn.
    En
    Het project moet breed toegankelijk (fysiek) voor zowel Leidenaars als voor mensen buiten de stad.

Of:

  • Het project moet bijdragen aan kwaliteit, omvang en diversiteit van het cultuureducatieve aanbod.

Het is nu dus aan de mensen uit de kunst en cultuur om de criteria aan te scherpen. Dat zijn o.a. de partners van het Cultureel Manifest. Dit manifest is in verkiezingstijd uitgereikt aan de lijsttrekkers van de politieke partijen. De cultureel kwartiermaker zal o.a.met hen, de “manifesto’s” zoals wethouder Jonas ze noemde, gesprekken voeren.

Daarnaast is de opdracht voor de cultureel kwartiermaker, het maken van een reële inventarisatie van de mogelijkheid van publiek/private financiering van culturele projecten met als doel het bewerkstelligen van een substantiële verhoging van de middels het Leids fonds voor de kunsten beschikbaar gekomen financiële middelen.

Ook wil het college graag dat er concrete voorstellen komen voor mogelijke kunst- en cultuurprojecten, met deelnemende stadspartijen.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier